Polishästarna Sierra och Ramses

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)


Aktuellt

En ny hemsida är under uppbyggnad, där vi kommer uppdatera information och texter

Uppdaterad

13 augusti 2019Årets Djurhjälte 2019


Vinnarna av titeln Årets Djurhjälte har utsetts!


Uppdatering


Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.
Med stöd av:

Arken Zoo i Toftanäs, Trelleborg och Ystad
Öresunds veterinärklinik
Svenska Djurskyddsföreningen
Ica Maxi på Ystadvägen i Malmö
Gamlegård's Djurklinik
Zanthos Hundgott i Skivarp

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv


Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:


Polishästarna Sierra och Ramses 

 Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De  visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen  gäller barn  under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden  äldre barn och ungdomar från 12 år.

 Del 1

Text och foto: Helene OkhagenDet här är Sierra. Han är 12 år och jobbar som polishäst här i Malmö. Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Där har de alla varsin stor box med fri tillgång till rent vatten.


Mat får de två gånger om dagen.


När Sierra är törstig och vill ha mer vatten har han lärt sig att trycka med mulen, som är hans nos, på det röda handtaget så fylls skålen automatiskt.

Det här är en av hans arbets-kamrater. Han heter Ramses och är också 12 år.


I jobbet går de omkring tillsammans med sina ryttare och håller ordning på gator, torg och parker eller kanske vid stadion under en stor fotbollsmatch.

Del 2

Text och foto: Helene Okhagen

Ibland används den här jättestora bollen i träningen. Det är bra att vänja hästarna vid lite underligare saker som rör sig konstigt och låter annorlunda.


Tillsammans har de tränat i förväg att gå i speciella led och att inte bli rädda om det slamrar och smäller högt runt omkring dem hela tiden.


Sierra är mycket modig och går ofta längst fram i ledet. Ramses går helst bakom och samlar mod av de andra polishästarna som går framför när det är bråkigt omkring dem.


 

Skicka gärna era hälsningar  till  följande e-postadress:


admin@malmodjurskyddsforening.nu


Hälsningar

Del 3

Text och foto: Helene Okhagen

Ibland får polishästarna också hjälpa till att leta efter försvunna personer. Hästarna är friska och starka och orkar springa snabbt och leta på mycket stora områden i skog och mark. Om det är långt bort får hästarna åka dit i speciella släp efter bil.

Efter jobbet är det också trevligt att få koppla av med lite godis och kel ibland.


Sierra får en mumsig morot och blir kliad på manken av sin ryttare. Det gillar han allra bäst.

Hur en vanlig arbetsdag ser ut för en polishäst

Text och foto: Helene Okhagen


Hästarna vaknar vid halv sju på morgonen och de är lite olika morgonpigga beroende på om de jobbat mycket dagen innan.


Sedan får några stycken gå i en s.k. skrittmaskin en stund. Där leds de runt några varv av en maskin, så det blir jämt och fint tempo. Ibland blir det yttervarv, någonstans i mitten eller ibland ett innervarv för att få lite variation och för att det inte ska bli uppslitna spår därinne.

Efteråt blir det ryktning, borstning och tvättning och när det är färdigt är det dags att få på sig den utrustning som gäller för dagen. Det är lite olika på vintern och sommaren, när det är kallt blir det ett extra täcke under sadeln. Sedan kan bli en stunds ridning i ridhuset för att få en del annan motion och för att öva styrka och lydnad.


Nu blir det lunch med stråfoder, hö och gräs.


På eftermiddagen blir det patrulleringsjobb ute någonstans, kanske i någon park i Malmö eller om det är längre bort får de transporteras i släp efter bil. När de patrullerar är det alltid två hästar med sin ryttare. Det är alltid samma ryttare till en häst. De som jobbat ute på förmiddagen får istället vara ute i en stor hage en stund.

Efter några timmar blir det hemfärd och sedan middag. Det är viktigt att passa måltiderna för att hålla hästarna på ett jämt, gott humör.


Sedan är det kväll och vi säger god natt. Imorgon är det en ny dag.