Fågelungar

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)


Aktuellt

En ny hemsida är under uppbyggnad, där vi kommer uppdatera information och texter

Uppdaterad

13 augusti 2019Årets Djurhjälte 2019


Vinnarna av titeln Årets Djurhjälte har utsetts!


Uppdatering


Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.
Med stöd av:

Arken Zoo i Toftanäs, Trelleborg och Ystad
Öresunds veterinärklinik
Svenska Djurskyddsföreningen
Ica Maxi på Ystadvägen i Malmö
Gamlegård's Djurklinik
Zanthos Hundgott i Skivarp

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv


Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:


Fågelungar

 

Text och foto: Helene Okhagen


  Ibland när man går på gator och torg lite varstans här i Malmö kan man se några olika sorters fåglar som flyger omkring i luften eller går omkring på marken och letar efter mat.


De som är lite gråa i fjäderdräkten och spatserar omkring lite här och var på gator och torg och pickar kallas stadsduvor. Deras förfäder var en gång tama duvor som blivit förvildade med tiden. De bygger ofta sina bon i eller på olika byggnader, kanske på en balkong runtom i staden. De kan ha ungar under årets alla månader och är ständigt på jakt efter mat åt sina små. De klarar sig oftast alldeles utmärkt själva och är sällan i behov av hjälp.


Uppe i luften flyger ibland ganska stora, vita fåglar med gråa vingar med lite svart längst ut. Det är måsfåglar, oftast fiskmåsar, och de skränar ganska högt när de flockas tillsammans för att leta mat. Trots namnet är det vanligt att de föder upp sina ungar här i staden. Ungarna är ganska stora och är gråfläckiga i fjäderdräkten. Man kan hitta ungarna lite varstans på marken i staden om våren och sommaren. Ofta när man ser dem så kan ungen se nästan övergiven ut och föräldrafåglarna kanske inte alltid syns i närheten. Det är för att föräldrarna är iväg och letar mat men de kommer i de allra flesta fall att återvända rätt snart, så ungen klarar sig allra oftast utan någon som helst hjälp. Kidnappa inte ungen i onödan!


I snår och buskar i parkerna kan man också hitta olika små fåglar såsom finkar eller trastar. De är oftast ganska skygga och flyger snabbt iväg igen. Deras ungar är små och mycket duniga i fjäderdräkten. De kan ibland hittas på farliga och mycket utsatta ställen och då är det förstås bra om de kan hjälpas till en säkrare plats i närheten. Var försiktig för de är ömtåliga och överlåt all skötsel och matande åt fågelföräldrarna. De små behöver nämligen mat och passning flera gånger varje dag och det är det nästan bara föräldrarna som har tid och möjlighet att ge dem det, även om du inte kan se dem där just då. De kommer tillbaka.Del 2

Text och foto: Helene Okhagen


Här i staden finns också olika kråkfåglar, som råkor, kråkor och skator. Deras ungar är också mycket krävande att föda upp, så det är allra bäst att låta föräldrarna sköta det. Är det så att du hittar en liten unge på marken, så är det oftast så att den kanske råkat trilla ur boet eller precis håller på att lämna boet. Låt den vara, det sköter föräldrarna om.


I parken kan du möta en andmamma som är ute och går med sina små. Hon klarar oftast utmärkt att alldeles själv guida de små rätt. Om mamman blivit påkörd eller så kan det vara läge att ringa efter experthjälp. Hur ungarna bäst kan hjälpas beror på vilken art det rör sig om och det kan vara svårt att kunna se det själv.


Ute på stränder kan det finnas helt andra sorters fåglar som också får ungar. Dessa ungar rymmer nästan alltid från boet det första de gör efter att de kläckts, det är helt naturligt och alldeles i sin ordning. Redan då får de börja lära sig av sina föräldrar, som kommer att dyka upp ibland för att hjälpa och stödja och visa hur man klarar sig. Det fungerar så för dessa arterna och deras ungar är sällan övergivna och behöver ingen hjälp. Det är ofta så också att just dessa fåglar är mycket krävande när de är små och att lyckas med uppfödningen är mycket svårt tyvärr. Låt med fördel föräldrarna styra om det!


 

I skogen och ute på fälten kan det finnas rovfåglar och ugglor och även där kan man få se de små alldeles för sig själva. Uggleungarna klarar sig fint där de är och kan verka ensamma och övergivna, men det stämmer nästan aldrig. Återigen så återkommer föräldrarna då och då med mat och tittar till. Rovfågelungarna kan behöva hjälp med att hitta tillbaks till boet om de är riktigt små, annars får du lov att ringa en viltrehabiliterare som kan sådana saker. Det är viktigt att ha rätt kunskap och veta hur man ska gå till väga för att lyckas med uppfödningen. Det är faktiskt inte tillåtet att själv föda upp vilda fågelungar, utan är det så att du hittar en nödställd unge har du 48 timmar på dig att skaffa professionell hjälp.


Om du hittar en fågelunge i Malmöområdet, rör den inte utan ring Fågelskydd Spillepeng på telefonnummer  0702-661466!
Fågelungar del 3

Text och foto: Helene Okhagen


Nu på hösten är det dags för många olika fåglar att flytta söderut till varmare trakter.Det är nämligen så att det oftast är på hösten som det finns extra mycket fåglar i rörelse därute. Det är för att då har alla under årets kläckta ungar nu blivit stora nog att klara sig själva när det blivit dags att flytta söderut. Då är det ju så att de är uppvuxna ungar från årets kull som ska till att flytta söderut för första gången och då är lite oerfarna, just för att de är nybörjare helt enkelt! Inte så lätt kanske för den mest beresta flyttfågel att navigera på alla okända och av oss ofta konstlade miljöer och ställen som finns på vägen.


Det fungerar så också att när det är dags att flytta så flyger de långa sträckor på nätterna, vilar sig och äter på dagarna. De som flyttar på dagarna vilar sig då förstås om nätterna. Då kan det hända att de flyger på lite andra tider än de är vana vid och då kan det vara så att ljuset och skuggorna är lite annorlunda för dem.


Rådande väderförhållanden kan ju också vara en faktor! Om det till exempel kommer in ett regnväder med moln och dålig sikt tidigt en morgon kan många flyttfåglar välja att flyga lägre och råkar de då befinna sig mitt i bebyggelse så kan bli risk för väldigt många fönsterkrockar på ett ganska begränsat område. Då brukar man tala om att det blivit ett stort nedfall. Det kan också hända att en hemmahörande fågel med god lokalkännedom som plötsligt blivit skrämd av någonting och inte hinner se sig för i flykten.


Fönsterrutor kan i vissa vinklar en viss tid på dygnet verka nästan osynliga för en flyttfågel som är på genomresa i obekanta trakter. Vid somliga tider och under speciella förhållanden så kan fönsterrutor illusoriskt spegla av sin utemiljö och kan då bli mycket förvillande! Det händer då och då att man hittar fåglar som ligger på marken utanför och verkar helt borta. Då kan de ovetandes om faran råkat flyga rätt in i en fönsterruta och har åkt på en ordentlig knock-out.


Det du kan göra då för att i förväg försöka förhindra detta är att sätta upp en gardin, dra för ett draperi eller dra ner en persienn för att på så sätt minska genomsikten i rummet så mycket som möjligt. Det finns också särskilda klistermärken att köpa och som med fördel kan sättas upp på rutorna för att göra dem mer synliga för fåglarna. Det finns en bild att skriva ut på föreningens hemsida som är speciellt framtagen för att hjälpa fåglar att upptäcka faran i tid:


http://skof.se/fsk/spillepeng/uggleface.pdf


Det händer tyvärr att fågeln dör i kollisionen, men om du skulle märka att den faktiskt lever så kan du ge den första hjälpen genom att enkelt lägga fågeln i en låda att vila ifred en stund. Då får fågeln en chans att återhämta sig. Efter ett par timmar kan du sedan bära ut lådan och försiktigt lätta på locket för att se om den är redo. Som sagt, tänk på att vara utomhus innan du tittar efter. En liten fågel som blivit piggare kan vara väldigt kvick i sitt försök att återta sin frihet!


Ofta räcker en stunds vila i lugn och ro för fågeln att återhämta sig och om den känner sig redo så kommer den att flyga iväg. Ibland räcker ett par timmar, ibland behövs det mer tid än så. Skulle det vara så att fågeln fortfarande inte är flygfärdig efter ett tag så kan det vara läge att ringa en rehabiliterare och fråga om ytterligare insats skulle vara nödvändig:


http://skof.se/fsk/spillepeng/index.php 


Det kan också vara så att fågeln dött i lådan och i så fall beror det säkerligen på att den skadat sig så illa i krocken att den var bortom all hjälp. Då har du iallafall försökt och det är det enda man kan begära!


Det är ju så att fåglar i regel lär sig efter ett tag att sådana uppsatta dekaler och andra attrapper som sätts upp faktiskt inte är farliga. Men det kan i alla fall vara effektivt mot fåglar som just vuxit upp och är oerfarna, eller de som håller på att flytta och inte alls känner till omgivningarna.


Hur som helst gör det ingen skada att sätta upp den i alla fall.
Fågelungar del 4

Text och foto: Helene Okhagen


Det är ganska lätt för en fågel att helt av misstag råka flyga in i en lokal eller i ett rum och ofta är det tyvärr svårare att sedan hitta ut igen. Detta eftersom att det ofta är så att fåglar som råkat flyga in någonstans tenderar till att söka efter en utväg någonstans högt upp och in- och utgångar brukar ju bara finnas lite längre ner. Det är ett vanligt problem när det blir dags för fågeln att flytta söderut med sina kompisar över vintern. I en vanlig bostad kan det vara lite enklare för att det oftast inte är så högt till tak, vilket ju också är dit fåglar brukar söka sig när detta händer. Det man kan göra för att hjälpa fågeln att själv hitta ut är att släcka ner så gott det går och öppna upp alla fönster och dörrar, för då söker sig fågeln automatiskt till ljuset som kommer utifrån.


Om det istället är så att fågeln råkat hamna i en fabrikslokal eller liknande där det är betydligt högre till tak och situationen inte löste sig efter försöket med nedsläckningen. Då kan man vänta till kvällen och då fågeln satt sig till rätta för nattvilan och försöka att blända med en ficklampa och fånga i en håv för att sedan släppa ut den.


Såhär års kan man hitta en del andra fågelarter som i vanliga fall inte alls hör hemma här i staden bland alla husen och gatorna. Då det inte är en miljö de är vana vid kan det orsaka en del problem med fönsterkrockar och lite andra, liksom vilsekomna beteenden. Den som vet hur man gör kan kanske lyckas fånga in den och hjälpa den till rätt miljö igen! Saker som ett källarfönsterschakt kan te sig jättekonstigt för en vilsekommen fågel och det är lätt hänt att många fastnar. Utgrävningen för ljusinsläpp på sådana fönster är ju ofta under marknivå och ofta lägger man ett galler ovanpå sedan.


Ibland om hösten kan man också hitta småfåglar som verkar vara trötta och är i behov av lite vila. Det är ofta så att de då är mycket frusna och behöver hjälp med att värmas upp lite till bara. Kupa dina händer försiktigt tätt intill den lilla kroppen ett par minuter, så brukar den raskt piggna till igen! Se till att du släpper den sedan i närheten av träd, buskar eller häckar.


Ibland kan svanar mellanlanda med flit på isarna som blir vintertid och trots att de verkar som fastfrusna är det sällan så, oftast vill de vara i fred. Det händer faktiskt att svanarna gör så för att sedan invänta bättre tider och även om den blir liggande i flera veckor så är en insats i de flesta fall onödig. Ibland kan svanen kanske se ut att halta runt på isen och verkar försöka komma loss, men det beror allt som oftast på att det helt enkelt är halt på isen och fågeln försöker bara återfå och upprätthålla balansen.


I undantagsfall kan det vara en ung svan som blivit svag av bristen på mat, på grund av sjukdom eller extrem väderlek och kan i enstaka fall behöva hjälp att ta sig den sista biten till sin slutdestination som brukar vara närmsta kust. Min kontakt Kenneth Bengtsson berättar om en svanfamilj som mellanlandat mitt på Inre Ringvägen och då fick hjälp att ta sig vidare. Då var man tvungen att be polisen om hjälp att stanna trafiken och sedan eskortera föreningens aktiva tillsammans med svanfamiljen ut i säkerheten igen.


Ibland är det ont om mat vintertid. Det är viktigt att ge fåglarna rätt mat att äta, så de kan få den näring som hjälper dem att klara sig bra när det kan vara svårt för dem att hitta mat själva. Det är en myt att fåglar helst vill ha bröd, det stämmer inte. Faktum är att det är en ganska skral basföda åt fåglar. Många av dem vill mycket hellre ha fröblandningar. Det finns några olika att välja på. Fröblandningar att ges i automater kan med fördel bestå av solrosfrön, hampafrö och jordnötter. Det blir mest näringsrikt då.


Du kan också hjälpa dem genom att hänga ut talgbollar. Det finns att köpa, men du kan också laga till dem hemma på ett enkelt sätt.


Ett receptexempel kan se ut såhär:


Smält kokosfett på svag värme och blanda i lätt hackade jordnötter, vetekross och/eller vetekli, linfrön, hasselnötter och fiberhavregryn och dessa kan läggas i som de är.


Låt stelna lite och rör i lite rumsvarmt margarin för att göra blandningen lite lättare att hantera. Blandningen kan sedan med fördel serveras i till exempel delade kokosnötter eller kanske en liten plastkruka att hänga ut.


En foderautomat kan du göra hemma själv genom att till exempel hänga ut frön i en kopp med träpinne att sitta på i, liten petflaska eller mjölkkartong med välplacerade hål i eller kanske bygga en i lego?


Tänk på att fåglarna helst inte ska sitta direkt i maten, utan lite bredvid. Det är för renhållningens skull.


Ett annat enkelt tips är när osten nästan är uppäten så att bara en liten skalkbit återstår, så kan du med fördel ta den och hänga ut i ett träd.Skicka gärna era hälsningar  till  följande e-postadress:


admin@malmodjurskyddsforening.nu


Hälsningar