Juniorer

Aktuellt

En ny hemsida är under uppbyggnad, där vi kommer uppdatera information och texter

Uppdaterad

13 augusti 2019Årets Djurhjälte 2019


Vinnarna av titeln Årets Djurhjälte har utsetts!


Uppdatering


Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.
Med stöd av:

Arken Zoo i Toftanäs, Trelleborg och Ystad
Öresunds veterinärklinik
Svenska Djurskyddsföreningen
Ica Maxi på Ystadvägen i Malmö
Gamlegård's Djurklinik
Zanthos Hundgott i Skivarp

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv


Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:


Tamråttor

Text: Helene Okhagen


Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.


Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.


Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.


Råttan kissar ibland, städa buren ofta!


Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.


Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!


Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!


Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.


Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!
Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De  visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen  gäller barn  under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden  äldre barn och ungdomar från 12 år.


 

Axolotlen Dimo

Text: Helene Okhagen

Foto: Joshie Carro Lind


Allting började med att Joshie, som gillar att kolla på Youtubekanaler och klipp som handlar om olika djur fick se några klipp med just Axolotl. Hon tyckte genast att de verkade väldigt söta och mycket sympatiska och spännande djur och bestämde sig för att själv ta reda på hur det är att ha hand om dem i verkligheten. På så sätt kom hon sedan också att börja engagera sig i och verka för artens fortlevnad.


Uppfödarna pratar sinsemellan på olika sociala plattformar, såsom Facebook till exempel, och håller reda på vem som gör vad. På så sätt bildar de ett världsomspännande samarbete för att tillsammans aktivt arbeta för att se till att stammen även i fortsättningen består i huvudsak av mycket livskraftiga och friska individer.


Joshie berättar att hon ofta får mail och bilder på de ungar hon sålt, hur de lever och trivs med tillvaron. Ett till exempel är till ett utbildningscentrum med extra stöd i undervisningen för de som behöver det och som kanske siktar på att bli veterinärer i framtiden.

Axolotl lever i grottor så de vill ha många ställen att gömma sig på. De kan lätt göra sig illa på vassa kanter som kan finnas i boendemiljön, men om det skulle råka hända att de skadar en fot eller en annan kroppsdel så trillar den av och en ny växer snart ut i stället. Det bör heller inte finnas stenar i tanken som är lagom stora att svälja, utan det är sand som gäller om uppfödaren vill ha ett bottensubstrat.

De trivs inte om det är för ljust, så Joshie har ingen lampa till sitt akvarium men man kan såklart ha akvariet i ett rum som har ljuskällor från ett annat håll. Axolotl nämligen nästan helt blinda och behöver inget extra ljus för att kunna orientera sig. De kan dock se och uppfatta skuggor och kan genast med blicken notera när någon går förbi akvariet. Ljud är däremot inget de reagerar nämnvärt på, möjligen bara om det orsakar för mycket vibrationer i vattnet där de lever.Djuren finns i väldigt många olika färger och det faktum att arten stannar i just detta sällsamma stadie i utvecklingen ger en hel del möjligheter för uppfödarna att skapa nya, spännande färgkombinationer genom att blanda ägg från olikfärgade föräldradjur. De kan till exempel att ta några ägg från en albino och några från en viltfärgad och sätta ihop för att få fram ungar som då får då vit kropp men svart svans. Just den varianten har blivit döpt till Firefly.

Dock är de inte djur som man kan ta upp och klappa, för då kan du skada deras skyddande lager av slem som de har utanpå huden. Men Joshie upplever helt klart att de har en intelligens som skiljer dem lite från traditionella akvariefiskar. Ibland när det är dags för utfodring så leker de tillsammans lite och hon får sina Axolotlar att busa och jaga efter sin mat, som oftast brukar vara mask.Klicka på rubrikerna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

Skicka gärna era hälsningar  till  följande e-postadress:


admin@malmodjurskyddsforening.nu


Hälsningar

Insändare


Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.


 

/Agnes Ekholm