Vanliga frågor

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)


Aktuellt

En ny hemsida är under uppbyggnad, där vi kommer uppdatera information och texter

Uppdaterad

13 augusti 2019Årets Djurhjälte 2019


Vinnarna av titeln Årets Djurhjälte har utsetts!


Uppdatering


Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.
Med stöd av:

Arken Zoo i Toftanäs, Trelleborg och Ystad
Öresunds veterinärklinik
Svenska Djurskyddsföreningen
Ica Maxi på Ystadvägen i Malmö
Gamlegård's Djurklinik
Zanthos Hundgott i Skivarp

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Vanliga frågor

Här besvarar vi era vanligaste frågor om Malmö Djur-skyddsförening, vår verksamhet och djurskydd i allmänhet. Välkomna att skicka fler frågor till e-postadress admin@malmodjurskyddsforening.nu eller  kontakta oss via vår Facebook-grupp.  • Hur mycket kostar en hund som förmedlas av Malmö Djurskyddsförening?


Malmö Djurskyddsförening tar inte ut några avgifter för om-placeringarna. Däremot händer det att polisen, som vi ibland samarbetar med, tar ut en symbolisk summa.


 

För dig som överväger att skaffa hund eller annat husdjur rekommenderar vi artiklarna "Köp inte smuggelhundar" respektive "Sommarkatter och andra oönskade".


  • Kan Malmö Djurskyddsförening hjälpa mig att hitta ett nytt hem till min hund?


Nej. I regel har vi inte tillräckliga resurser för att hjälpa till med att omplacera  djur åt privatpersoner.


  • Varför annonseras samma djur ut av Malmö Djurskyddsförening och andra organisationer/föreningar?


Malmö Djurskyddsförening samarbetar med såväl myndigheter som andra organisationer . Vår ambition är att hitta lämpliga hem till de djur som behöver det, därför ser vi endast fördelar med att hjälpas åt.  Vi betalar inte för denna hjälp, liksom vi inte får betalt av andra för att dela deras annonser. Malmö Djurskyddsförening är helt och hållet ideell.


  • Jag upplever att ett djur i min närhet utsätts för vanvård. Kan Malmö Djurskyddsförening ingripa?


Malmö Djurskyddsförening har inte befogenhet att ingripa, vi kan endast agera (genom att placera djuret i ett nytt tryggt hem) efter att myndigheterna har fattat beslut om att omhänderta djuret. Därför är det viktigt att brott mot djurskyddslagen anmäls! Om du misstänker att ett djur far illa bör du göra en anmälan hos Länsstyrelsen i Skåne. I akuta fall bör du ringa polisen: du når dem på telefonnummer 114 14 (inget riktnummer).


  • Tar Malmö Djurskyddsförening emot volontärer?


Malmö Djurskyddsförening har inget eget djurhem och har därför inget behov av volontärer.


  • Kan jag besöka er verksamhet på adressen Öresunds veterinärklinik?


Nej. Vår post är ställd till adressen  och vi har förmånen att vid behov låna ett av deras rum för våra styrelsemöten, men Malmö Djurskyddsförening har inga egna lokaler. 


  • Jag har inte råd att kastrera min katt. Kan Malmö Djurskyddsförening stötta mig med ekonomiskt bistånd?


I samarbete med utvalda veterinärer har Djurskyddet Malmö med jämna mellanrum kastrationskampanjer för katter då kastrationer utföres till rabatterat pris. Kampanjernas startdatum och kontaktuppgifter till medverkande veterinärer kommer att meddelas här på hemsidan.


  • Jag har hittat en skum djurannons på Blocket. Kan ni kolla upp säljaren och se till att allt står rätt till?


Malmö Djurskyddsförening är ingen myndighet och har inte befogenhet att ingripa. Om du är orolig bör du kontakta ansvariga för annonsplatsen, därefter Länsstyrelsen Skåne eller polisen.


  • Jag har hittat ett skadat djur/fågel. Vad ska jag göra?


Inom Malmö Djurskyddsförening har vi i styrelsen expertis på vilda djur. Våra styrelseledamöter Eva Fallström och Catharina Lundberg är  rehabiliterare av skadade och sjuka vilda djur samt av övergivna ungar av vilda djur.  Malmö Djurskyddsförening samarbetar också med KFV Skåne Sydväst, som rehabiliterar vilda däggdjur och fåglar. För att kontakta våra specialister, se vår kontaktlista för information.


För att få reda på hur du ska uppträda när du finner en unge av ett vilt däggdjur eller fågel, läs gärna artikelsamlingarna "Skadade vilda djur" och "Vilda djur och urbana människor - oftast en konfliktorsak".Skicka gärna era hälsningar  till  följande e-postadress:


admin@malmodjurskyddsforening.nu


Hälsningar