Vandrande pinnar

19 oktober 2017

Vandrande pinnar

Text: Helene Okhagen

Det finns jättemånga olika vandrande pinnar i världen.

De är vakna mest på natten och äter blad. Vandrande pinnar klättrar omkring bland riktiga pinnar och kvistar för att de inte ska bli uppätna av andra djur.

De är lätta att ta hand om och inte särskilt dyra. Den vandrande pinnen är allergivänlig men kan vara lätt att tröttna på! Om du vill kan du hålla den i handen.

Den behöver bo i en väldigt hög glasburk som är tre gånger så lång som pinnen. Det fungerar ännu bättre med ett minst 20 cm högt plastterrarium. Ett sådant går att köpa för några hundralappar i de flesta zoo-butiker. Ställ in riktiga kvistar och pinnar att klättra på. Se upp så den inte rymmer! Lägg lite blöt jord längst ner och kanske en sten. Duscha den gärna då och då med en blomspruta, det mår den bra av.

Ge den vandrande pinnen en bit gurka eller blad från sallad, hallon- eller björn-bärsbuskar att äta. Du kan plocka själv om det inte är besprutat med gift!

Den vandrande pinnen byter skinn tills de blivit vuxna och lever då ungefär 1 år till.

Den kan lägga ägg fastän den inte parat sig. Äggen ser ut som små svarta korn och kläcks efter ett halvår. Se upp så inte ungarna rymmer! Vill du inte ha bebispinnar kan du rensa bort äggen och slänga dem.