Vårdhundar (lättläst)

19 oktober 2017

Vårdhundar

Det här är Bosse, 10 år. Han arbetar som vårdhund. Det innebär att han tränats särskilt i att göra många olika saker med många olika människor med helt olika förutsättningar. En typisk arbetsdag för Bosse kan se ut såhär:

På morgonen tar de en promenad tillsammans för att stämma av inför dagen och se så att Bosse kan fungera som han ska och att han mår bra för övrigt, det är en viktig förutsättning för en lyckad insats under dagen!

Sedan kanske de fortsätter på temat och går en promenad tillsammans med en av de boende. Ett sådant pass kan ta lite längre då det inte är så tröttande för Bosse.

På eftermiddagen kanske man hittar på något annat kul, som att spela hundspel eller varför inte en sök-övning där Bosse får leta reda på något i stil med en godbit eller en leksak som gömts undan på något listigt ställe.

Sommartid finns också möjlighet att prova på lite hinderhoppning, s.k. agility. Det är något som Bosse tycker är jätteskoj! Man kan också få öva på att ta några danssteg tillsammans med Bosse, s.k. freestyle och det älskar Bosse! Han kan en massa roliga tricks som de boende kan välja mellan som kan ingå i programmet och vilken musik man vill ska spelas. Ett sådant pass är ofta lite kortare för att Bosse tycker det är lite mer arbetsamt och tröttande.

Bosse tycker att det är jobbigare att arbeta tillsammans med en grupp människor än en mer enskilt, för att det blir så mycket mer olika intryck att ta in och tolka.

Ett lättläst reportage i två delar för våra yngsta läsare

På Lönngården i Malmö jobbar Matilda Ström tillsammans med sina arbetande hundar, eller pedagogiska hundar som de nu kallas. Deras arbetsuppgifter är att på olika sätt göra vardagen lite lättare för de boende på gården.

Här till exempel finns ju Basker som är av rasen Bordercollie och han är 3 år gammal. Det här med att jobba med olika föremål som bollar och olika träningsredskap tycker han är allra roligast, då är han riktigt i sitt esse! Då har Matilda styrt deras gemensamma arbete så att redskapet blir det centrala i övningen. Det där med att vara stilla och ta det lugnt tyckte Basker var tråkigt först, så det har de fått träna extra på.

Med i gänget finns också Baggis som är en Chihuahua och han är 2 år gammal. Han har precis kommit igång med att jobba professionellt i väst efter en period av praktik på 6 månader.

När gänget började jobba på Lönngården fick de utöver den träning de redan hade även vänja sig vid lite andra dofter och att folk som är berusade uppträder på ett annat vis än de varit vana vid. För det är ju så att allt detta kan vanliga hundar reagera mycket stark på annars, så Matilda har specialtränat dem på att inte reagera på sådant längre.