Polisrytteriet

30 november 2017

Polisrytteriet

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

Polisrytteriet, del 1

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar.

Hur gamla är hästarna?

De är mellan 5 och 7 år gamla när de köps in. Det behöver vara väl inridna och vana att lita och lyssna mycket på sin ryttare. Hästarna blir kvar i tjänst till ca 20 års ålder, beroende på hur de mår.

En polisryttare måste vara en bra ledare och van att leda sin häst på ett säkert sätt. Då får hästen förtroende för sin ryttare och de kan arbeta bra tillsammans.

Kan alla hästar bli polishästar?

Många klarar de fysiska kraven, men inte de psykiska. En blivande polishäst brukar genomgå en prövotid på ett par månader först, för att kolla hur den sköter sig ute i tjänst. Då blir det de lite enklare arbetsuppgifter, som till exempel att patrullera ute på gatorna.

Vilka är då de krav som ställs på en blivande polishäst?

De ska vara bruna till mörkbruna i färgen och mellan 165 och 180 cm i mankhöjd. Det är för att det ska bli svårare att skilja en häst från en annan häst. De är av rasen halvblod och i god hälsa med friska ben. Det är för att den rasen är lugn, trygg och stabil i sitt arbetssätt och inte hetsar upp sig lätt. Alla är valacker och väl inridna. En valack är en kastrerad hanhäst. De kommer inte från någon speciell uppfödare utan från olika ställen.

Vad äter de?

Oftast samma som vanliga hästar. Vanligt stråfoder, kraftfoder och morötter. Ibland är fodret speciellt anpassat om det är någon av hästarna som har ett särskilt behov av till exempel extra proteiner.

Har hästarna samma skötare som känner dem väl?

Vi har ett antal skötare och 20 hästar, så det blir inte alltid samma var dag. Hästskötarna jobbar både dagtid och kvällstid enligt ett visst schema. Däremot är det alltid samma ryttare till var häst. Ryttaren har alltid en vilodag i veckan och då får även hästen vila. Under tiden tjänstgör andra polisryttare.

Polisrytteriet, del 2

Hur länge arbetar en polishäst under en dag och vilka arbetsuppgifter blir det då oftast?

Det är lite olika beroende på arbetsuppgift, men det brukar vara ungefär 3-8 timmar/dag. Mest patrullerar de på gator, torg och parker. Ofta får de även hjälpa till att skingra folkmassor vid till exempel en fotbollsmatch eller en demonstration. Ibland kan polishästar också hjälpa till att leta efter försvunna personer. De kan snabbt söka av stora områden och de klarar av många olika terränger och miljöer.

Hur tränar man polishästar och vad tränar man på då?

Vi tränar det som kallas miljöträning. Då tränar man ryttaren att hantera hästen i olika miljöer och faror. Då skrittar man runt på olika ställen i staden. Ofta är det mycket som låter högt och väsnas där. Till exempel rök och flaxande flaggor eller presenningar. Vi övar på också något som kallas formationsträning. Det betyder att hästarna får träna på att gå tillsammans i en viss turordning och hela tiden behålla sin plats i densamma. Det måste en polishäst vara duktig på sedan i tjänst.

Görs det regelbundna kontroller varje år, så att hästarna fortsatt är mycket duktiga i tjänst?

Varje år gör man ett särskilt prov för att pröva både ryttare och häst tillsammans i många olika moment som kan hända och olika situationer som kan uppstå i tjänstgöringen. Det kan vara att gå någonstans där det är mycket trångt. Eller där det är mycket folk som väsnas och bråkar, till exempel medtrummor och trumpeter.

Blir inte hästarna väldigt rädda då?

Hästar vill oftast fly när det blir läskigt. En polishäst måste våga lita mycket på att sin ryttare och att denne hela tiden klarar av situationen. De hästar som är modigast och är duktigast på att leda får gå längst fram och då vågar de andra följa efter. Det är viktigt att det hela tiden är ryttaren som bestämmer och alltid rår över situationen. En polis till häst utsätter aldrig sin häst för mer än den klarar av att reda ut och det vet hästen. Om det behövs finns andra poliser i närheten och kan ta över om det behövs.

När pensioneras en polishäst och vad händer med den då?

Det bedöms av en veterinär hur pass sliten hästen är eller har blivit i sin tjänst. Ofta får den sluta som polishäst vid ca 20 års ålder.

Detta eftersom det är en mycket slitsam och påfrestande tillvaro den arbetar under. Någon enstaka gång säljer vi hästarna vidare, men då beror det på att de inte passar som polishäst längre och för övrigt är friska.