Polishunden Cop

19 oktober 2017

Polishunden Cop

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

Hej!

Jag heter Cop och jag är av rasen som heter Malinois och jag är 3,5 år gammal.

Till vardags arbetar jag som polishund med min förare Patrik Malmberg på Malmöpolisen.

Där får jag ibland nosa reda på olika saker i olika omgivningar. Till exempel vapen eller knark.

När jag hittat något lägger jag mig ner för att visa var det finns för någonstans.

Jag kan också hjälpa till att leta reda på försvunna personer eller förrymda bovar.

Ibland kanske skurkarna är våldsamma och då får jag hjälpa till att försvara min husse mot dem. Vi har övat på det i förväg och jag är jättesnabb och jag kan bita jättehårt!

På fritiden bor jag hos min förare, som också är min husse, och vår familj. Då är jag en vanlig sällskapshund och busar och kelar gärna!

Jag pratade med Patrik Malmberg som är hundförare och jobbar hos Polisen i Malmö. Då frågade jag lite om hundarna de jobbar med och hur det fungerar egentligen.

Hur tränar man polishundar?

Vi tränar hundarna att hitta spår på olika underlag, såsom på asfalt eller i skogen. Då får hundarna nosa reda vart en person som gått där egentligen tagit vägen genom att följa just den doften.

Vi tränar också skydd. Det går ut på att lära hunden hjälpa till och försvara sin förare och sig själv i olika situationer. Med förare menas den person som har uppsikt över hunden.

Vi tränar sök, då hunden till exempel får nosa reda på narkotika eller gömda föremål i olika miljöer, t.e.x där det brunnit. För att få allt detta att fungera bra måste man också träna lydnad. Då utför hunden olika inövade beteenden efter olika kommandon.

Hur gör man då man tränar?

Man belönar hunden när den gör rätt och tillrättavisar hunden när den gör fel. En belöning kan vara att ge hunden godis eller en rolig leksak.

Hur ska en hund vara för att passa till att vara polishund?

Hunden ska tycka det är jätteroligt att träna och göra riktigt mycket tillsammans med sin förare. Den måste vara modig och vara mycket kraftfull i sin försvarslust. Med försvarslust menas att den ska vilja försvara sig. Hunden behöver också kunna koncentrera sig och behålla sitt fokus när det är mycket stökigt runtomkring. Att behålla sitt fokus är att inte bry sig om något annat som händer i närheten. Det kan också hända tråkiga och jobbiga saker i tjänsten som hunden måste klara av att hantera.

Hur gör man tecken till en polishund?

Det beror på vad man tränat på, oftast använder man ett röstkommando. Det betyder att man säger något till hunden. Hunden känner oftast igen utrustningen som används just då och förstår vad som ska göras just då.

Hur hårt biter en polishund?

Det varierar beroende på vilken ras det är. En Rottweiler brukar ha ungefär 800 kilo tryck och en Schäfer ungefär 600 kilo. Det gör jätteont och är fullt tillräckligt!

Vilka raser brukar polishundar oftast vara?

Vi jobbar oftast med Schäfer eller Malinois. Man väljer ut en lämplig valp, gärna efter mycket duktiga föräldrar.

Var bor hundarna när de inte är i tjänst?

Då bor de hemma hos sina förare som vanliga familjehundar. Det brukar vara en hund per förare. När en hund börjar bli gammal tar man in en annan, yngre hund och börjar träna med den istället. Som förare vill man ogärna vara utan hund!

Hur mycket förstår en polishund?

Hunden läser och tolkar hela tiden situationen och stämningen som råder och reagerar därefter. Den känner alltså på sig vad som håller på att hända. Man har också olika kommando-ord som i förväg tränats in.

Vad används polishundar till?

Det kan vara att spåra gärningsmän eller att söka efter personer. Det kan också vara att skydda föraren och dennes kolleger och att flytta fångar eller huliganer. Leta efter vapen och/eller narkotika.

När kvalitetskontrolleras polishunden med tanke på arbetsförmåga och i vilka moment kontrolleras den?

För att bli polishund måste hunden först klara ett prov där man prövar den i alla momenten som nämnts tidigare. Detta upprepas årligen under resten av arbetslivet.

Hur länge stannar en polishund i tjänst ungefär?

Om de får ha hälsan så brukar det vara i ungefär 10 år. Efter pensioneringen blir de vanliga sällskapshundar.