Mer om fåglar

22 juni 2019

Årets Djurhjälte 2019

Vinnarna av titeln Årets Djurhjälte har utsetts!

Arken Zoo i Toftanäs, Trelleborg och Ystad
Öresunds veterinärklinik
Svenska Djurskyddsföreningen
Ica Maxi på Ystadvägen i Malmö
Gamlegård's Djurklinik
Zanthos Hundgott i Skivarp

Mer om fåglar

Det finns låtsasfåglar, så kallade attrapper utplacerade på olika ställen lite varstans i Malmö och på en del andra platser runt om i hela landet. De används för att skrämma bort fåglar från just den platsen. Ofta beror det på att man tycker att fåglarna skräpar ner och väsnas, eller kanske täpper till i ventilationen eller andra opraktiska ställen med sitt bobyggande.

Dessa attrapper ska efterlikna rovfåglar som spanar efter bytesdjur på marken eller i luften. Tanken är då att fåglarna själva ska välja andra, mer lämpliga ställen att husera på och kring istället. För visst är det trevligt med lite fågelliv, även i staden!

Andra strategier som används är till exempel att man har satt i små pinnar som sticker ut och tanken är att de ska vara i vägen för fåglarna, så de inte ska bygga sitt bo precis där. Den strategin har fungerat sådär. Ibland verkar fåglarna nästan tycka att de där pinnarna är som praktiska hjälpmedel för att hålla boet på plats för blåsten. Det händer också att fåglarna faktiskt skadar sig på piggarna. Inte helt lyckat!

På andra ställen har man gjort ett försök med att regelbundet spela upp ett högt varningsljud för att störa ut fåglar med. Det fungerade ju bra först, ända tills fåglarna verkade ha lärt sig att det där pipet bara är något som låter högt och inte är farligt egentligen.

Andra skrämselknep är Cd- skivor upphängda i fönster och träd eller glittrande snören fästa på pålar uppsatta på fält som syftar till att avskräcka bevingade besökare.

Ofta är det så att man från föreningens sida försöker att istället påtala och upplysa om den faktiska nyttan som ett på platsen befintligt fågelliv skulle kunna bidra med. Råkor till exempel, som faktiskt är till bra hjälp för lantbrukare att hjälpa till med att hålla nere olika skadeinsekter och deras larver som kan utgöra ett hot mot odlingarna. Faktum är att det är att kalasa på insektslarver som brukar vara deras huvudsakliga ärende och faktiskt är det största skälet till att de uppsöker fälten.

I stadsmiljö finns det inte så mycket som fågellivet kan hjälpa till med, men de gör som regel ingen skada heller där de är. Möjligen upplevs det störande med de öppna papperskorgar som får påhälsning av hungriga fåglar som rotar runt och drar ut en del skräp i sin jakt på någonting ätbart. Då är det ju återigen så att det är i grund och botten människan som ganska obetänksamt konstruerat sin sophantering på detta sätt utan att ha anpassat den efter rådande naturliga förhållanden. Det är inte så väldigt mödosamt att i själva tillverknings- eller monteringsprocessen utforma eller ställa upp sopkärlet på ett sådant vis att det minimerar möjligheten för bevingade gäster att göra en mer grundlig inventering av innehållet. Ha lock på papperskorgarna och stäng dörrarna till soprummen ordentligt, så är problemet löst helt enkelt!

Tänk på att plocka upp efter er när ni är ute på picknick i det gröna! Vanligt skräp kan bli en hiskelig historia om en fågel skulle råka fastna. Det kan snabbt bli till ett stort problem om fågeln får svårt att röra sig fritt och flyga omkring för att hitta mat!

Det är också väldigt viktigt att alla som gillar att fiska plockar undan efter sig och tar med sig grejerna hem. En kvarglömd krok eller drag och fiskelina kan väldigt lätt förvandlas till en mycket smärtsam och skadlig upplevelse för väldigt många djur, inte bara fåglar!

Det finns en del för oss finurliga lösningar på problem som vi människor har konstruerat men som kan bli en fara för många fåglar, som stuprör och vissa sorters brunnar till exempel. Det är ganska vanligt att det fastnar fågelungar i dessa konstruktioner och de kan behöva hjälp att komma loss igen! Det händer också att vuxna fåglar råkar fastna på en del ställen, såsom till exempel vid skyddsräcken på terrasser, vissa andra stängsel och de stängsel som sätts i en skyddande ring om ett ungträd eller buske. Då kan även de behöva en handräckning för att komma loss. Vi får lära oss av våra föräldrar när vi är små hur allt möjligt i vår egenhändigt tillverkade omgivning fungerar, men det har inte fåglarna möjlighet att lära sig och då kan det bli lite tokigt. Då behöver de vår hjälp!

Vill du se mer av fågellivet så kanske du skulle kunna ordna ett fågelbad i trädgården? På det viset kan du få säkert få se många olika fågelarter och dessutom hjälpa dem lite på traven! Det kan du lätt fixa ett hemma själv. Ta en gammal stekpanna eller ugnsform, fyll med vatten och sätt ut så det står stadigt på ett säkert, inte allt för högt ställe. Fyll på med vatten varje dag och se hur många bevingade badgäster du får!

Skicka gärna era hälsningar  till  följande e-postadress: