Ledarhunden Uffe (lättläst)

19 oktober 2017

Ledarhunden Uffe

Ett lättläst reportage i två delar för våra yngsta läsare

Hej!

Jag heter Uffe och jag är en Labrador Retriever-kille på 12 år och jag jobbar som ledarhund åt min matte som inte kan se nästan alls.

Det innebär att det finns saker som jag utbildats och tränats särskilt i att hjälpa min matte med varje dag.

Som till exempel kan jag hjälpa matte med att ta sig fram utan att krocka med någon som vi möter ute eller en parkerad cykel eller så.

Jag kan också visa matte var trappor och trottoarkanter finns, så att matte inte råkar gå rakt ut i en trafikerad väg!

Min arbetsinsats kan vara livsviktig för min matte och det är jätteviktigt att inte störa mig när jag har min sele på, för det betyder alltid att jag arbetar hela tiden.

Vill du gärna klappa, så fråga alltid först om det går bra så att matte kan koppla lös mig.

Matte är väldigt stolt över att jag är så duktig på att ta upp saker som hon har tappat. Då säger hon ”sök” och ”apport”, så nosar jag runt och förhoppningsvis hittar det hon har tappat.

För att bli ledarhund har jag först gått en speciell utbildning där jag fått lära och träna mig på allt som en ledarhund behöver kunna.

Jag vet att när selen är på så gäller det att behålla koncentration och fokus på allt som matte ber mig om och inte spana på tikar eller stanna för att lukta på olika saker eller göra mina behov.

Jag vet att jag kommer att få tid till att göra allt det där när matte kopplar bort min sele när vi kommer fram till en hundrastgård eller en gräsmatta. Då har jag en liten rastklocka runt halsen, som vi ledarhundar brukar ha när vi rastas och varken koppel eller sele. Då kan matte höra hela tiden var jag befinner mig.

Om det skulle vara så att du råkar möta mig eller någon av mina kolleger när vi är ute och jobbar och du kommer med din hund, får du gärna högt säga något i stil med ”Hej, här kommer jag med en annan hund”. Då är matte beredd på att det kan bli en störning.

Det är nämligen mycket viktigt att inte störa mig när jag har selen på för då jobbar jag. Det kan mycket väl vara så att min insats just då är rent av livsviktig för min matte.

Är det så att du jättegärna skulle vilja klappa mig, så fråga matte först om det går bra så hon vet och kan ta av mig selen.