Ledarhundar

19 oktober 2017

Ledarhundar

Här berättar vår reporter Helene Okhagen om ledarhundar. Denna text är avsedd för äldre barn.

För en mer lättläst version om ledarhunden Uffe, klicka här.

Idag är det ca 300 av Sveriges alla synskadade som dagligen får hjälp av sin specialtränade ledarhund i en mängd olika göromål. De lever och verkar tillsammans i par, s.k. ekipage. De flesta är av rasen Labrador, men det finns också Schäfer, Golden Retriever och Storpudel, samt några blandraser.

Ledarhunden är ett levande hjälpmedel som aktivt hjälper sin förare att ta sig både lättare och snabbare fram, genom att på olika kommando utföra olika moment som föraren ber om. Det brukar oftast röra sig om att leda förbi hinder och inte krocka med allt möjligt de kan tänkas träffa på under promenaden, såsom andra fotgängare, stolpar och parkerade cyklar eller visa var trottoar- och trappkanter finns. Ledarhunden kan även hjälpa till att hitta tappade föremål, såsom vantar eller nycklar.

En ledarhund är tränad till att stanna vid varje trottoarkant och invänta klartecken från föraren för att gå över.

Det kan mycket väl vara ett livsviktigt samarbete för den synskadade, för att hela tiden kunna undvika att till exempel inte gå rätt ut i trafiken eller ut på på tåg- eller tunnelbanespåren. Det har tyvärr hänt. Det är därför mycket viktigt att veta att man inte får klappa en arbetande ledarhund utan att först ha bett om tillåtelse.

En ledarhund i sele jobbar alltid.

Det är för att inte råka avbryta det alltid så viktiga samarbetet, utan ge förare och hund en ärlig chans att i så fall vara beredda på att ta en paus. Det är då viktigt att till exempel inte prata, kela eller mata hunden.

Då och då under dagen får ledarhunden möjlighet att röra sig fritt på öppna ytor, såsom hundrastgårdar etc, för att kunna få en paus och vara bara hund en stund. Då bär hunden en rastklocka i ett halsband, så att föraren hela tiden kan höra var den befinner sig. Då kopplas selen alltid bort, så hunden säkert vet att den är friställd och inte behöver jobba mer just då.

Andra hundar ledarhundekipaget kanske möter på sin promenad kan också utgöra en störning. Det är då bra om du har din egen hund på andra sidan av dig än den där den mötande ledarhunden befinner sig. En bit innan mötet kan det vara lägligt att också säga högt att här kommer jag med en annan hund, så föraren är förberedd på att det kan komma att bli en störning.

Det kan också vara uppskattat att upplysa föraren om man vet att det finns sådant som kan skada hunden på vägen, t.e.x. krossat glas på marken. När du tar kontakt, tänk på att prata med föraren och inte ledarhunden!

Ledarhunden är en speciell tjänstehund som får följa med in på t.e.x posten, apoteket eller försäkringskassan och andra offentliga miljöer. Dessutom åker hunden gratis med sin förare på buss, tåg och flyg.

I mataffären och på restauranger får ledarhunden följa med in, endast om föreståndaren tillåter. Det händer ganska ofta då tyvärr att ledarhunden inte tillåts att följa med in pga allergirisken.

Dock är det så i väldigt många andra länder runtom i världen att ledarhunden har betydande större rörelsefrihet än här i Sverige. Kanske är det då direkt synd att inte kunna bruka sin ledarhund fullt ut här i samhället, då det inte finns rapporter om att det blivit komplikationer eller problem i andra länder med friare lagstiftning. Den som känner så och vill göra något åt det kan maila demokratiminister Alice Bah Kuhnke på adressen:

registrator@regeringskansliet.se

Som synskadad kan man ansöka om ledarhund. Om de särskilda kraven som finns för att säkerställa att man verkligen kan ta hand om en ledarhund uppfylls får man gå en särskild kurs. Är det sedan så att kursledare tycker att det verkar lämpligt kan processen att matcha den blivande föraren med en lämplig, utbildad hund påbörjas.

Synskadades riksförbund köper varje år ca 40 färdigutbildade ledarhundar som sedan ska matchas ihop med en lämplig ägare. Då tittar man på om hund och förare passar bra tillsammans, om de har ungefär samma temperament och om boendemiljön är förenlig.

Därefter följer en tids träning tillsammans, för att hund och förare ska lära känna varandra och tränar in de vanligaste promenadvägarna hemma, såsom vägen till och från arbetet och mataffären. Det är mycket som ska klaffa för att de ska kunna fungera bra ihop!