Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

 

Aktuellt

Uppdaterad

8 januari 2019

 

 

Vi önskar alla djurvänner God Jul och Gott nytt år!

 

 

 

 

Ystad Djurpark

 

Föreningen och dess medlemmar har varit på utflykt till Ystad Djurpark.

 

 

 

 

GDPR

 

Den 25 maj 2018 träder ny personuppgiftslagstiftning i kraft. Läs om hur vår förening hanterar person-uppgifter genom att klicka på knappen nedan.

 

 

 

 

 

Uppdatering

 

Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.

 

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Fågelungar del 4

Text och foto: Helene Okhagen

 

Det är ganska lätt för en fågel att helt av misstag råka flyga in i en lokal eller i ett rum och ofta är det tyvärr svårare att sedan hitta ut igen. Detta eftersom att det ofta är så att fåglar som råkat flyga in någonstans tenderar till att söka efter en utväg någonstans högt upp och in- och utgångar brukar ju bara finnas lite längre ner. Det är ett vanligt problem när det blir dags för fågeln att flytta söderut med sina kompisar över vintern. I en vanlig bostad kan det vara lite enklare för att det oftast inte är så högt till tak, vilket ju också är dit fåglar brukar söka sig när detta händer. Det man kan göra för att hjälpa fågeln att själv hitta ut är att släcka ner så gott det går och öppna upp alla fönster och dörrar, för då söker sig fågeln automatiskt till ljuset som kommer utifrån.

 

Om det istället är så att fågeln råkat hamna i en fabrikslokal eller liknande där det är betydligt högre till tak och situationen inte löste sig efter försöket med nedsläckningen. Då kan man vänta till kvällen och då fågeln satt sig till rätta för nattvilan och försöka att blända med en ficklampa och fånga i en håv för att sedan släppa ut den.

 

Såhär års kan man hitta en del andra fågelarter som i vanliga fall inte alls hör hemma här i staden bland alla husen och gatorna. Då det inte är en miljö de är vana vid kan det orsaka en del problem med fönsterkrockar och lite andra, liksom vilsekomna beteenden. Den som vet hur man gör kan kanske lyckas fånga in den och hjälpa den till rätt miljö igen! Saker som ett källarfönsterschakt kan te sig jättekonstigt för en vilsekommen fågel och det är lätt hänt att många fastnar. Utgrävningen för ljusinsläpp på sådana fönster är ju ofta under marknivå och ofta lägger man ett galler ovanpå sedan.

 

Ibland om hösten kan man också hitta småfåglar som verkar vara trötta och är i behov av lite vila. Det är ofta så att de då är mycket frusna och behöver hjälp med att värmas upp lite till bara. Kupa dina händer försiktigt tätt intill den lilla kroppen ett par minuter, så brukar den raskt piggna till igen! Se till att du släpper den sedan i närheten av träd, buskar eller häckar.

 

Ibland kan svanar mellanlanda med flit på isarna som blir vintertid och trots att de verkar som fastfrusna är det sällan så, oftast vill de vara i fred. Det händer faktiskt att svanarna gör så för att sedan invänta bättre tider och även om den blir liggande i flera veckor så är en insats i de flesta fall onödig. Ibland kan svanen kanske se ut att halta runt på isen och verkar försöka komma loss, men det beror allt som oftast på att det helt enkelt är halt på isen och fågeln försöker bara återfå och upprätthålla balansen.

 

I undantagsfall kan det vara en ung svan som blivit svag av bristen på mat, på grund av sjukdom eller extrem väderlek och kan i enstaka fall behöva hjälp att ta sig den sista biten till sin slutdestination som brukar vara närmsta kust. Min kontakt Kenneth Bengtsson berättar om en svanfamilj som mellanlandat mitt på Inre Ringvägen och då fick hjälp att ta sig vidare. Då var man tvungen att be polisen om hjälp att stanna trafiken och sedan eskortera föreningens aktiva tillsammans med svanfamiljen ut i säkerheten igen.

 

Ibland är det ont om mat vintertid. Det är viktigt att ge fåglarna rätt mat att äta, så de kan få den näring som hjälper dem att klara sig bra när det kan vara svårt för dem att hitta mat själva. Det är en myt att fåglar helst vill ha bröd, det stämmer inte. Faktum är att det är en ganska skral basföda åt fåglar. Många av dem vill mycket hellre ha fröblandningar. Det finns några olika att välja på. Fröblandningar att ges i automater kan med fördel bestå av solrosfrön, hampafrö och jordnötter. Det blir mest näringsrikt då.

 

Du kan också hjälpa dem genom att hänga ut talgbollar. Det finns att köpa, men du kan också laga till dem hemma på ett enkelt sätt.

 

Ett receptexempel kan se ut såhär:

 

Smält kokosfett på svag värme och blanda i lätt hackade jordnötter, vetekross och/eller vetekli, linfrön, hasselnötter och fiberhavregryn och dessa kan läggas i som de är.

 

Låt stelna lite och rör i lite rumsvarmt margarin för att göra blandningen lite lättare att hantera. Blandningen kan sedan med fördel serveras i till exempel delade kokosnötter eller kanske en liten plastkruka att hänga ut.

En foderautomat kan du göra hemma själv genom att till exempel hänga ut frön i en kopp med träpinne att sitta på i, liten petflaska eller mjölkkartong med välplacerade hål i eller kanske bygga en i lego?

 

Tänk på att fåglarna helst inte ska sitta direkt i maten, utan lite bredvid. Det är för renhållningens skull.

 

Ett annat enkelt tips är när osten nästan är uppäten så att bara en liten skalkbit återstår, så kan du med fördel ta den och hänga ut i ett träd.

 

 

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

 

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm