Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

 

Aktuellt

Uppdaterad

24 november 2018

 

 

Ystad Djurpark

 

Föreningen och dess medlemmar har varit på utflykt till Ystad Djurpark.

 

 

 

 

GDPR

 

Den 25 maj 2018 träder ny personuppgiftslagstiftning i kraft. Läs om hur vår förening hanterar person-uppgifter genom att klicka på knappen nedan.

 

 

 

 

 

Uppdatering

 

Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.

 

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Fågelungar del 3

Text och foto: Helene Okhagen

 

Nu på hösten är det dags för många olika fåglar att flytta söderut till varmare trakter.Det är nämligen så att det oftast är på hösten som det finns extra mycket fåglar i rörelse därute. Det är för att då har alla under årets kläckta ungar nu blivit stora nog att klara sig själva när det blivit dags att flytta söderut. Då är det ju så att de är uppvuxna ungar från årets kull som ska till att flytta söderut för första gången och då är lite oerfarna, just för att de är nybörjare helt enkelt! Inte så lätt kanske för den mest beresta flyttfågel att navigera på alla okända och av oss ofta konstlade miljöer och ställen som finns på vägen.

 

Det fungerar så också att när det är dags att flytta så flyger de långa sträckor på nätterna, vilar sig och äter på dagarna. De som flyttar på dagarna vilar sig då förstås om nätterna. Då kan det hända att de flyger på lite andra tider än de är vana vid och då kan det vara så att ljuset och skuggorna är lite annorlunda för dem.

 

Rådande väderförhållanden kan ju också vara en faktor! Om det till exempel kommer in ett regnväder med moln och dålig sikt tidigt en morgon kan många flyttfåglar välja att flyga lägre och råkar de då befinna sig mitt i bebyggelse så kan bli risk för väldigt många fönsterkrockar på ett ganska begränsat område. Då brukar man tala om att det blivit ett stort nedfall. Det kan också hända att en hemmahörande fågel med god lokalkännedom som plötsligt blivit skrämd av någonting och inte hinner se sig för i flykten.

 

Fönsterrutor kan i vissa vinklar en viss tid på dygnet verka nästan osynliga för en flyttfågel som är på genomresa i obekanta trakter. Vid somliga tider och under speciella förhållanden så kan fönsterrutor illusoriskt spegla av sin utemiljö och kan då bli mycket förvillande! Det händer då och då att man hittar fåglar som ligger på marken utanför och verkar helt borta. Då kan de ovetandes om faran råkat flyga rätt in i en fönsterruta och har åkt på en ordentlig knock-out.

Det du kan göra då för att i förväg försöka förhindra detta är att sätta upp en gardin, dra för ett draperi eller dra ner en persienn för att på så sätt minska genomsikten i rummet så mycket som möjligt. Det finns också särskilda klistermärken att köpa och som med fördel kan sättas upp på rutorna för att göra dem mer synliga för fåglarna. Det finns en bild att skriva ut på föreningens hemsida som är speciellt framtagen för att hjälpa fåglar att upptäcka faran i tid:

 

http://skof.se/fsk/spillepeng/uggleface.pdf

 

Det händer tyvärr att fågeln dör i kollisionen, men om du skulle märka att den faktiskt lever så kan du ge den första hjälpen genom att enkelt lägga fågeln i en låda att vila ifred en stund. Då får fågeln en chans att återhämta sig. Efter ett par timmar kan du sedan bära ut lådan och försiktigt lätta på locket för att se om den är redo. Som sagt, tänk på att vara utomhus innan du tittar efter. En liten fågel som blivit piggare kan vara väldigt kvick i sitt försök att återta sin frihet!

 

Ofta räcker en stunds vila i lugn och ro för fågeln att återhämta sig och om den känner sig redo så kommer den att flyga iväg. Ibland räcker ett par timmar, ibland behövs det mer tid än så. Skulle det vara så att fågeln fortfarande inte är flygfärdig efter ett tag så kan det vara läge att ringa en rehabiliterare och fråga om ytterligare insats skulle vara nödvändig:

 

http://skof.se/fsk/spillepeng/index.php

 

Det kan också vara så att fågeln dött i lådan och i så fall beror det säkerligen på att den skadat sig så illa i krocken att den var bortom all hjälp. Då har du iallafall försökt och det är det enda man kan begära!

 

Det är ju så att fåglar i regel lär sig efter ett tag att sådana uppsatta dekaler och andra attrapper som sätts upp faktiskt inte är farliga. Men det kan i alla fall vara effektivt mot fåglar som just vuxit upp och är oerfarna, eller de som håller på att flytta och inte alls känner till omgivningarna.

 

Hur som helst gör det ingen skada att sätta upp den i alla fall.

 

 

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

 

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm