Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

Aktuellt

 

Uppdaterad

30 november 2017

 

 

Angående vilda fågelungar

 

Många hör av sig om att de har hittat vilda fågelungar. Tänk på att ungarna inte alltid är i behov av hjälp!

 

Läs gärna vår artikel i ämnet genom att klicka på länkknappen.

 

 

 

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Vårdhunden Bosse, del 4

Text och foto: Helene Okhagen

 

I och med Bosses breda kompetens så kan arbetsuppgifterna väljas ut och anpassas efter vårdtagaren som det är tänkt ska delta i aktiviteterna tycker skulle vara roligt att göra och skulle ha störst behov av. Då kan ju samarbetet som tränas i övningen få en fantastisk samklang och Bosses insats kan komma till sin fulla rätt, vare sig det handlar om att promenera eller sitta och bara kela en stund. Arbetsschemat bestäms alltså efter det som Matilda i förväg vet att dagens medarbetare skulle må bäst av. Såklart finns även utrymme för spontanitet och att just där på plats bestämma sig för att göra något annat just då.

 

Är det så att Matilda märker på Bosse att förmiddagen varit jobbig och misstänker att det tilltänkta eftermiddags-passet kanske skulle bli för mycket, så ombokar man helt enkelt och tar det dagen därpå istället. Det är viktigt att Bosse får tid till att vila ibland också. Det är alltid av yttersta vikt att Bosse alltid känner att han helt kan lita på Matildas kompetens som förare och att han känner sig helt trygg i att lämna över allt ansvar om arbetets planering och formgivning till henne. Bosse vet att skulle det vara så att en deltagare plötsligt får problem med att vara med, så vet han att Matilda i så fall avbryter övningen så de kan jobba vidare på något annat och att hennes andra tvåbenta kollegor tar över och slutför det andra.

 

Det kan ju hända i arbetet att det blir lite knasigt och en övning kan slå fel. Då är det läge att kanske lägga en något annat för att hjälpa till att styrka förtroendet så att hunden återigen vågar lita på sin förare, det vet Matilda och Bosse har lärt sig rutinen. Bosse är inte så förtjust i att bli upplyft till exempel, och händer det för ofta kan han bli lite skyggare. Då har Matilda låtit honom gå närmare henne och då försvinner ju problemet automatiskt. Att som hundförare alltid läsa av situationen och se det ur hundens synvinkel för att förstå och identifiera det eventuella problemet är en viktig egenskap för en stadig relation med sin hund och ett fortsatt gott förtroende som ju är A och O för ett väl fungerande team.

 

Det gäller ju för Matilda att hela tiden tänka till och i förväg planera för hur arbetsdagen kan komma att se ut för att insatsen ska bli så lyckad som möjligt. Eventuella problem som uppstår på plats kan Matilda oftast avhjälpa med hjälp av sin erfarenhet och kunskap om hur Bosse fungerar. Skulle det komma till exempel någon iklädd burka, så vet Matilda att nu kanske Bosse blir extra ängslig för att han har svårt att läsa kroppsspråket på den mötande och då börjar hon tidigt prata uppmuntrande med honom, för att avdramatisera och för att upplevelsen ska kännas så bra och positiv som möjligt. På så vis har Bosse lärt sig att det faktiskt inte är farligt och har med sig kunskapen till nästa tillfälle. Visst kan det bli så att Matilda då kan framstå som lite knasig som högt går och jollrar med sina hundar och då kanske det hela blir lite tokroligt istället för läskigt. En god och ansvarstagande hundförare tar det hellre än att hundarna skulle kunna komma till korta, det skapar trygghet i relationen.

 

Matildas och Bosses arbete har lett till att deltagare som haft problem med sitt minne har man kunnat se tydliga förbättringar samt fått ökad motivation i att till exempel vilja komma ut. Man har kunnat se att deltagare släppt lite på sin självcentrering och istället utvecklat ökat medkännande för andra, att kunna få känna på de positiva effekterna av att ha ansvar för någon annan och bryta isoleringen.

 

Bosses blotta närvaro gör ofta att stämningen har lättare att bli lite mer glädjefylld. Det kan mycket väl vara så att det är när det blir lite tokigt och Bosse råkar göra fel som den största lärdomen inskaffas och stundens allvar blir lite mindre påtryckande. Att se att det faktiskt inte behöver bli prickfritt jämt för att man ska kunna få ut något av det! Matilda vet att göra bruk av även misstagen, så att även det kan bidra. Många tror fullt på att det måste vara perfekt för att duga och då kan ett misstag kännas mycket mer som en förlust än det egentligen är och behöver vara. Skulle det vara så att Bosse får span på en tjusig tik eller en rolig kompis mitt i en övning, så kan Matilda styra övningen så att man pratar om detta och att det är okej ändå. Han är ju inte bara vårdhund, utan en vanlig hund också och inte ofelbar!

 

Det är ingen katastrof om kopplena råkar trassla ihop sig eller att godbitarna är för stora för att ges ut utan måste delas igen, det är okej. Matilda styr situationen och visar att det går att reda ut och göra om, utan att det blir fel och misslyckat så deltagaren aldrig behöver känna sig dum eller klumpig.

 

I början kan en deltagare vara mycket hård och sträng, men kan lära sig att ha en mer tillåtande attityd och sedan märka att Bosse lyssnar ju iallafall och att det trots allt går att få till något ändå. Kanske kan slutprodukten bli minst lika bra fast utan kylan och hårdheten som istället kan förvandlas till något positivt och mer bejakande.

 

 

 

Klicka på bilderna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm