Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

önskar glad sommar!

 

Aktuellt

Uppdaterad

1 augusti 2018

 

GDPR

 

Den 25 maj 2018 träder ny personuppgiftslagstiftning i kraft. Läs om hur vår förening hanterar person-uppgifter genom att klicka på knappen nedan.

 

 

 

 

 

Uppdatering

 

Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Fågelskydd Spillepeng

Text och foto: Helene Okhagen

 

Fåglar som sedan tillfrisknat släpps fria på olika platser beroende på vilka arter de tillhör. Oftast brukar det bli på platsen på eller i närheten av där de fångats in, framför allt för de yngre individerna. Ugglor till exempel är en sådan art där det är mycket viktigt att återbörda individen till precis samma ställe som den hittats.

Det finns emellertid vissa fågelarter som kan hitta tillbaka till en mer fördelaktig livsmiljö för egen maskin. Undantaget kan ju då bli till exempel om man undsatt en fiskmås eller trut som hållit till i de centrala delarna av Malmö, såsom trutungen på bilden. Sedan släpptes den ändå i utkanten av staden där det torde vara lättare för den att leva vidare. Väljer den ändå att återvända till de mer centralare delarna sedan, så kommer den att hitta själv.

 

Andungar som ska frisläppas efter en tids omvårdnad brukar få flytta ut till en lite avskild, trivsam vik någonstans där man vet av erfarenhet att förutsättningarna för ett fram-gångsrikt liv i det fria finns. Ett par dagar senare så kan ett återbesök göras och då kan man se hur de små klarar sig, för då finns de ofta fortfarande kvar i området. Tyvärr finns inte resurser i föreningen för en mer omfattande uppföljning än så i många ärenden. Däremot ringmärks nästan alla intagna innan frisläppning.

 

Malmö kommun nu ingått ett avtal med föreningen som syftar till att ge dem ökade resurser att kunna åka ut och undsätta särskilt utsatta fåglar på allmän plats i Malmö. Dit räknas ytor som gator, parker eller torg. Syftet är också att på så vis avlasta kommunen som kanske inte riktigt har samma möjlighet att faktiskt göra något. Malmö stads Naturvårdare Ola Enqvist är stolt över att Malmö stad hjälper till och stöttar föreningen. Organisationen i sin tur ställer sig mycket positiva till initiativet. ”Avtalet innebär att Malmö stad tar det här på allvar”, säger föreningens huvudman Kenneth Bengtsson i en intervju med Skånska Dagbladet.

 

 

Klicka på bilderna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm