Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Fågelskydd Spillepeng

Text och foto: Helene Okhagen

 

Här i utkanten av Malmö finns det en frivilligorganisation som ägnar sig åt att hjälpa vilda fåglar som råkat illa ut på något sätt. Kanske har den skadat sig, fastnat någonstans eller är helt förbi av svält eller utmattning. Det är lite olika beroende på årstid och omständigheter.

 

Om du hittar en fågel som verkar vara i knipa kan du ringa till dem och få råd om hur du kan hjälpa den på bästa sätt. Föreningen har några lite avskilda burar som kan användas för tillfriskning och stödmatning om det behövs.

 

I första hand handlar ärendena föreningens aktiva åker ut på om fåglar som råkat illa ut på grund av något som vi människor gjort eller tillverkat. Då har kanske fåglarna råkat komma i vägen för, krockat med eller hamnat i något som för dem är ganska onaturligt och då vet de förstås inte hur de ska lösa situationen, utan kan behöva hjälp att komma loss eller ta sig vidare. Det kan röra sig om bilolyckor och krockar med fönsterrutor, eller också kan det vara så att fågeln till exempel fastnat bakom fönstergaller eller under ett brunnslock.

 

Man har mångårig kunskap och erfarenhet och föreningens frivilliga ställer upp och åker ut på räddningsuppdrag så mycket de bara kan och hinner. Det underlättar för den som åker ut på uppdraget om du har koll på den skadade fågeln och vet var den är någonstans.

 

I Sverige är det inte tillåtet att ta hand och sköta om vilda fåglar längre än 2 dagar. Det måste man ha tillstånd av Länsstyrelsen för.

 

 

Klicka på bilderna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

Juniorer

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Aktuellt

Uppdaterad

22 mars 2018

 

Uppdatering

 

Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.

 

 

 

 

 

Fågelmatning

 

När det är kallt ute kan det vara svårt för fåglarna att hitta mat.

 

Klicka på knappen nedan för bra tips på hur du kan hjälpa fåglarna att hålla sig mätta i vinter!

 

 

 

 

 

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm