Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)


Aktuellt

Uppdaterad

17 april 2019Nu har vi kaniner som söker nytt hem!

Ystad Djurpark


Föreningen och dess medlemmar har varit på utflykt till Ystad Djurpark.

GDPR


Den 25 maj 2018 träder ny personuppgiftslagstiftning i kraft. Läs om hur vår förening hanterar person-uppgifter genom att klicka på knappen nedan.


Uppdatering


Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.
Med stöd av:

Arken Zoo i Toftanäs, Trelleborg och Ystad
Öresunds veterinärklinik
Svenska Djurskyddsföreningen
Ica Maxi på Ystadvägen i Malmö
Gamlegård's Djurklinik
Zanthos Hundgott i Skivarp

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv


Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:


Tamråttor

Text: Helene Okhagen

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.


Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.


Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.


Råttan kissar ibland, städa buren ofta!


Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.


Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!


Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!


Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.


Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!
Juniorer

 Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De  visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen  gäller barn  under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden  äldre barn och ungdomar från 12 år.


 Skydd mot fåglar

Text och foto: Helene Okhagen


Det finns låtsasfåglar, så kallade attrapper utplacerade på olika ställen lite varstans i Malmö och på en del andra platser runt om i hela landet. De används för att skrämma bort fåglar från just den platsen. Ofta beror det på att man tycker att fåglarna skräpar ner och väsnas, eller kanske täpper till i ventilationen eller andra opraktiska ställen med sitt bobyggande.


Dessa attrapper ska efterlikna rovfåglar som spanar efter bytesdjur på marken eller i luften. Tanken är då att fåglarna själva ska välja andra, mer lämpliga ställen att husera på och kring istället. För visst är det trevligt med lite fågelliv, även i staden!


Andra strategier som används är till exempel att man har satt i små pinnar som sticker ut och tanken är att de ska vara i vägen för fåglarna, så de inte ska bygga sitt bo precis där. Den strategin har fungerat sådär. Ibland verkar fåglarna nästan tycka att de där pinnarna är som praktiska hjälpmedel för att hålla boet på plats för blåsten. Det händer också att fåglarna faktiskt skadar sig på piggarna. Inte helt lyckat!


På andra ställen har man gjort ett försök med att regelbundet spela upp ett högt varningsljud för att störa ut fåglar med. Det fungerade ju bra först, ända tills fåglarna verkade ha lärt sig att det där pipet bara är något som låter högt och inte är farligt egentligen.


Andra skrämselknep är Cd- skivor upphängda i fönster och träd eller glittrande snören fästa på pålar uppsatta på fält som syftar till att avskräcka bevingade besökare.


Ofta är det så att man från föreningens sida försöker att istället påtala och upplysa om den faktiska nyttan som ett på platsen befintligt fågelliv skulle kunna bidra med. Råkor till exempel, som faktiskt är till bra hjälp för lantbrukare att hjälpa till med att hålla nere olika skadeinsekter och deras larver som kan utgöra ett hot mot odlingarna. Faktum är att det är att kalasa på insektslarver som brukar vara deras huvudsakliga ärende och faktiskt är det största skälet till att de uppsöker fälten.


I stadsmiljö finns det inte så mycket som fågellivet kan hjälpa till med, men de gör som regel ingen skada heller där de är. Möjligen upplevs det störande med de öppna papperskorgar som får påhälsning av hungriga fåglar som rotar runt och drar ut en del skräp i sin jakt på någonting ätbart. Då är det ju återigen så att det är i grund och botten människan som ganska obetänksamt konstruerat sin sophantering på detta sätt utan att ha anpassat den efter rådande naturliga förhållanden. Det är inte så väldigt mödosamt att i själva tillverknings- eller monteringsprocessen utforma eller ställa upp sopkärlet på ett sådant vis att det minimerar möjligheten för bevingade gäster att göra en mer grundlig inventering av innehållet. Ha lock på papperskorgarna och stäng dörrarna till soprummen ordentligt, så är problemet löst helt enkelt!


Klicka på rubrikerna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

Skicka gärna era hälsningar  till  följande e-postadress:


admin@malmodjurskyddsforening.nu


Hälsningar

Insändare


Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.


 

/Agnes Ekholm