Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

 

Aktuellt

Uppdaterad

25 maj 2018

 

GDPR

 

Den 25 maj 2018 träder ny personuppgiftslagstiftning i kraft. Läs om hur vår förening hanterar person-uppgifter genom att klicka på knappen nedan.

 

 

 

 

 

Uppdatering

 

Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Fågelskydd Spillepeng

Text och foto: Helene Okhagen

 

Fågelskydd Spillepengen är ett samarbete mellan Skånes Ornitologiska Förening och SYSAV. Verksamheten ägnar sig åt att hjälpa vilda fåglar som råkat illa ut eller behöver hjälp av något slag. Man ringer till föreningens aktiva och får råd och hjälp med en eventuell hämtning.

 

Man ägnar sig i huvudsak åt att undsätta vildfåglar och såhär i stadsmiljö är de största farorna biltrafiken, fönsterkrockar och katterna som bor här. Ibland kan det uppstå problem för fåglar att förstå och kunna leva i den av människan omskapade och konstlat anpassade tillvaron som råder i staden. De kan till exempel råka fastna bakom ett staket eller ett galler till en innätad balkong som kanske blivit nedsatt med tiden och fått uppkomst av glipor av väder och vind. Det kan också hända att en fågel råkat flyga in i bostadshus eller fabrikslokaler och sedan inte hitta ut igen.

 

Ute i skog och mark råder de välbekanta naturlagarna och problemen det oftast brukar handla om då är att fågeln blivit sjuk eller skadats av ett annat djur. Det är så tillvaron i naturen är skapad och detta kan fågelföräldrarna lära sina små redan ifrån början så att alla vet vad som gäller. Just därför är dessa ärenden ofta inte prioritet ett, utan det man riktar in sig på i huvudsak är de problem som uppstår på grund av mänsklig inblandning och naturen får ha sin gång som den haft i alla tider.

 

Det händer ju att vi människor åker ut och rör oss i naturen för kanske en tids vandring och picknick eller en fiskeutflykt. Då gäller det att vi plockar upp efter oss och tar med alla engångmuggar med plastlock, smörgåspapper och fiskelinor med krokar och annat sådant som lätt kan skapa otyg för de som har naturen som sitt hem.

 

Vårdrutinerna för föreningens intagna fåglar är tillsyn minst en gång, oftast flera gånger varje dag då man byter vatten och ger färsk mat till. På vintrarna håller sig maten oftast längre och bättre på grund av den kalla väderleken, men på sommaren behöver maten bytas ut åtminstone morgon och kväll.

 

Skulle det vara så att veterinärkonsultation skulle bli nödvändig så har man under föreningens 20-åriga långa verksamhet byggt upp ett kontaktnät och dessutom skaffat sig riklig erfarenhet i att kunna bedöma och räkna ut vad som felas.

 

För att inte stressa fåglarna eller göra räddningen mer traumatisk än nödvändigt så finns det behändig utrustning till hands. För själva infångandet finns en generöst tilltagen håv för att underlätta åtkomst även på ställen där det kan vara svårt att nå. Här finns också en stor åkbur i standardutförande för resor från infångandet och, om det blir aktuellt, till den tilltänkta konvalescensen i voljärerna samt till det slutgiltiga frisläppandet.

 

Ibland i parkerna kan man se hur änderna spatserar omkring tillsammans. Då kanske en eller ett par av dem verkar ha skadat sig på benet. Det är ganska vanligt förekommande såhär på våren och oftast är skadorna inte nya. I regel finns det inte mycket att göra åt det och ofta behövs det inte heller för änderna brukar klara sig bra ändå.

 

På vårkanten kan det också vara läge att se om sin skorsten om man råkar ha en. Ibland kan fåglar som letar boplats tycka att det verkar vara en riktig bra plats att bygga bo på och beslutar sig för att ta en närmare titt. Ett fågelbo i skorstenen är ingen bra idé för varken fågeln eller de i huset boende. För att slippa stressa folk och fågel med en eventuell infångning och utsläppning så kan man i förväg sätta ett nät över skorstensmynningen.

 

Det kan också hända att du stöter på en Kråka eller Kaja som verkar ha svårt med balansen och liksom raglar omkring. Det är något som händer nästan varje år om våren och man tror att det beror på att fågeln har ätit något olämpligt. Kanske något man använt i någon trädgård för något helt annat ändamål, såsom Blåkorn till exempel.

 

 

Klicka på bilderna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

Juniorer

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm

 

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar