Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

 

Aktuellt

Uppdaterad

25 januari 2018

 

Gott nytt år!

 

Malmö Djurskyddsförening önskar Gott nytt år! Vi hoppas på ett fantastiskt och djurvänligt 2018.

 

 

Fågelmatning

 

När det är kallt ute kan det vara svårt för fåglarna att hitta mat.

 

Klicka på knappen nedan för bra tips på hur du kan hjälpa fåglarna att hålla sig mätta i vinter!

 

 

 

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Fågelskydd Spillepengen

Text och foto: Helene Okhagen

 

Här i Malmö finns det en förening som heter Fågelskyddet Spillepengen. Det är några aktiva och mycket kunniga människor som ägnar mycket av sin lediga tid åt att åka ut och hjälpa och ta hand om fåglar som råkat illa ut. Inte sällan på grund av något vi människor ställt till med.

 

Allt arbete som läggs ner på detta är helt ideellt. Det betyder att den som åker ut inte får något betalt för sin insats, utan det är alldeles gratis. Hittar du en fågel som verkar ha problem eller kanske har skadat sig, kan du ringa till föreningen och få råd om vad du kan göra för att hjälpa.

 

De aktiva ställer gärna upp med sin kunskap och erfarenhet, bara de har en möjlighet! Här till exempel har en aktiv medlem i föreningen ryckt ut för att ta hand om ett par duvor som krockat med fönster-rutor och blivit alldeles vimmelkantiga.

 

 

I föreningens stora burar finns allt de behöver för att piggna till och kunna släppas ut i det fria igen. Medlemmarna ser också till att mat och vatten alltid finns under tiden fåglarna bor där.

 

Här har vi en glada som föddes väldigt sent under sommaren och inte hunnit äta upp sig ordentligt för att klara sig ensam sen. Här får den massor av vila och god mat, tills den verkar vara stark nog att släppas ut igen.

 

På bilden ser rovfågeln nästan livlös ut, men det är för att den tycker det var läskigt att bli fotograferad och spelar död för säkerhets skull. Då känner gladan sig tryggare och mer säker på att få bli lämnad ifred.

 

 

 

Klicka på bilderna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm