Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

Aktuellt

 

Uppdaterad

19 oktober 2017

 

 

Angående vilda fågelungar

 

Många hör av sig om att de har hittat vilda fågelungar. Tänk på att ungarna inte alltid är i behov av hjälp!

 

Läs gärna vår artikel i ämnet genom att klicka på länkknappen.

 

 

 

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Vårdhunden Bosse, del 3

Text och foto: Helene Okhagen

 

Då och då kan man göra ett återtest och se att en vårdhunds insatser är fortsatt fullkvalitativa. Detta görs då till exempel genom att om Matilda skulle märka att Bosse kanske plötsligt slutar tycka det är roligt att spela hundspel så måste hon göra en utvärdering och försöka ta reda på hur det kan komma sig att det blivit så genom uteslutningsmetoden. Är det så att han bara tröttnat på just detta godis och i så fall får man då byta. Bara det kan plötsligt öka intresset väldigt mycket! Är det så att han kanske inte tycker just detta är roligt längre? En vårdhund kan hinna med att träna väldigt mycket under en arbetsdag, så det kan mycket väl vara så att lösningen är något så enkel.

 

Det görs också regelbundna veterinärkontroller så att man säkert vet att allt är som det ska. Det måste det vara för att Bosse ska kunna jobba som han ska. Matilda gör en snabbkoll inför varje arbetsdag också för säkerhets skull, så att Bosse har de rätta förutsättningarna för att klara av sitt jobb. Mår han dåligt får han precis som alla andra medarbetare, ta en sjukdag och stanna hemma!

 

Matilda och Bosse har tillsammans gått på Vårdhundskolan som då låg i Uppsala. Det föll sig så att det var en tjänst som var ledig och Matilda skulle då bli tillsatt var det tänkt, eftersom att hon har en mycket gedigen bakgrund i hundträning. Av alla sina hundar så tyckte Matilda att det var Bosse som lämpade sig bäst till att bli vårdhund. Det var främst för att Bosse är så väldigt trygg i sig själv och han är alltid en mycket positiv och glad hund som inte är rädd för att vara framåt och kontaktsökande utan att vara påträngande. Han är också väldigt trygg i obekanta miljöer och han litar fullt på Matilda och finner sin trygghet i henne. På så vis blir deras samarbete genast mycket effektivt och han har större möjlighet att kunna göra ett bra jobb, även där många andra hundar skulle tycka det var lite läskigt obekant. Han har i sitt sätt att vara redan från början en god möjlighet att kunna utveckla en mycket bred variation av tjänster, kunskaper och färdigheter.

 

De flesta vårdhundar som finns är dock av andra raser än Bosse, men har fungerat bra ändå. En duktig hund med lite medfödd fallenhet behöver ingen päls för att lyckas i vårdhundsyrket, det vet Bosse. Tvärtom har det ofta varit så att på grund av sin nakenhet har Bosse kommit att uppskattats mycket för att de flesta människor upplever honom som mindre påträngande då många tror att han är mindre allergiframkallande och då ofta haft lättare att slappna av och acceptera honom.

 

Han har också ofta kommit att få föregå med gott exempel i att med sitt speciella utseende visa tydligt att det är okej att vara annorlunda och att man kan mycket väl fungera i praktiken i det dagliga livet ändå. Det gör han genom att varje dag gå upp och ut och bara vara som han är och göra det han ska precis som alla hundar, utan att gruva sig för att han ser annorlunda ut. På det viset kan också alla som är med tydligt se att alla hans hundkompisar inte särbehandlar eller mobbar honom bara för att han inte har någon päls utan att de tycker om och accepterar honom iallafall!

 

I Malmö finns det inte så många av just de utbildade vårdhundarna, utan främst används tjänstehundarna i lite olika typer av verksamheter. Här på sidan har ni till exempel säkert redan läst allt om hur det kan fungera på ett äldreboende tillsammans med Nemi, och nu har ni möjlighet att läsa om Bosse och hans vänners förehavanden här på Lönngården. Tillsammans med sin förare jobbar de aktivt med personer som kämpar med olika sorters missbruk där kontakten med hundarna blir ett sätt att skapa tillit. En hund sviker aldrig och kommer aldrig att döma dig och behandla dig nedsättande, utan när Matilda jobbar är hon tydlig i att påpeka att hon på inget sätt har ensamrätt på Bosse och hans fyrbenta kollegier utan att alla på boendet har möjlighet att få arbeta tillsammans med hundarna. Det finns även arbetande hundar på en Daglig Verksamhet som ligger i Hindby här i Malmö.

 

I hela Skåne finns det nu ett nästan ett 50-tal olika typer av verksamheter som använder sig av olika typer av arbetande hundar, men arbetssituationen för de olika hundarna kan se ganska olika ut. Bosse jobbar ju full tid varje dag, medan vissa andra kanske jobbar ett par timmar i veckan. Bosse är den som har störst erfarenhet av att både ha jobbat längst tid och att ha jobbat med flest olika sorters arbetsuppgifter. Fulltid för en Vårdhund innebär arbete 3 timmar om dagen 5 dagar i veckan. Matilda ser hela tiden till att hundarna får stunder för sig själva då och då, för att få en möjlighet att ladda om.

 

 

Klicka på bilderna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm