Juniorer

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

 

Aktuellt

Uppdaterad

6 oktober 2018

 

 

Ystad Djurpark

 

Föreningen och dess medlemmar har varit på utflykt till Ystad Djurpark.

 

 

 

 

GDPR

 

Den 25 maj 2018 träder ny personuppgiftslagstiftning i kraft. Läs om hur vår förening hanterar person-uppgifter genom att klicka på knappen nedan.

 

 

 

 

 

Uppdatering

 

Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.

 

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Tamråttor

Text: Helene Okhagen

 

Här är en tam råtta. Den är ett bra och roligt husdjur.

 

Tamråttan vill bo i en jättestor bur. Då kan den springa runt och busa.

 

Det är fullt med mjukt och skönt strö i buren.

 

Råttan kissar ibland, städa buren ofta!

 

Tamråttan äter frukt och foder. Den dricker rent vatten varje dag.

 

Råttan tycker om att gnaga. Lägg in några pinnar som den kan tugga på!

 

Den tama råttan vill gärna ha sällskap. Lek försiktigt med den ofta!

 

Råttan badar gärna. När den simmar blir den ren.

 

Tama råttor tycker om att vara ute. Rasta råttan i koppel annars smiter den!

 

 

 

Juniorer

Håll utkik efter de tecknade djursymbolerna! De visar vilken åldersgrupp artiklarna är avsedda för. Kaninen gäller barn under 8 år, katten barn i åldrarna 8-12 år och hunden äldre barn och ungdomar från 12 år.

 

 

 

Fågelungar del 2

Text och foto: Helene Okhagen

 

Här i staden finns också olika kråkfåglar, som råkor, kråkor och skator. Deras ungar är också mycket krävande att föda upp, så det är allra bäst att låta föräldrarna sköta det. Är det så att du hittar en liten unge på marken, så är det oftast så att den kanske råkat trilla ur boet eller precis håller på att lämna boet. Låt den vara, det sköter föräldrarna om.

 

I parken kan du möta en andmamma som är ute och går med sina små. Hon klarar oftast utmärkt att alldeles själv guida de små rätt. Om mamman blivit påkörd eller så kan det vara läge att ringa efter experthjälp. Hur ungarna bäst kan hjälpas beror på vilken art det rör sig om och det kan vara svårt att kunna se det själv.

 

Ute på stränder kan det finnas helt andra sorters fåglar som också får ungar. Dessa ungar rymmer nästan alltid från boet det första de gör efter att de kläckts, det är helt naturligt och alldeles i sin ordning. Redan då får de börja lära sig av sina föräldrar, som kommer att dyka upp ibland för att hjälpa och stödja och visa hur man klarar sig. Det fungerar så för dessa arterna och deras ungar är sällan övergivna och behöver ingen hjälp. Det är ofta så också att just dessa fåglar är mycket krävande när de är små och att lyckas med uppfödningen är mycket svårt tyvärr. Låt med fördel föräldrarna styra om det!

 

I skogen och ute på fälten kan det finnas rovfåglar och ugglor och även där kan man få se de små alldeles för sig själva. Uggleungarna klarar sig fint där de är och kan verka ensamma och övergivna, men det stämmer nästan aldrig. Återigen så återkommer föräldrarna då och då med mat och tittar till. Rovfågelungarna kan behöva hjälp med att hitta tillbaks till boet om de är riktigt små, annars får du lov att ringa en viltrehabiliterare som kan sådana saker. Det är viktigt att ha rätt kunskap och veta hur man ska gå till väga för att lyckas med uppfödningen. Det är faktiskt inte tillåtet att själv föda upp vilda fågelungar, utan är det så att du hittar en nödställd unge har du 48 timmar på dig att skaffa professionell hjälp.

 

Om du hittar en fågelunge i Malmöområdet, rör den inte utan ring Fågelskydd Spillepeng på telefonnummer 0702-661466!

 

 

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa fler spännande och roliga djurreportage skrivna av Helene Okhagen!

 

 

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar

Insändare

 

Jag är en tjej på tolv och jag tycker inte att man ska få sälja marsvin i djuraffär och inget annat djur heller för den delen. Man säljer dem som leksaker och berättar inte ens för köparen hur de ska sköta djuren. Jag menar man får inte köpa hundar eller katter så varför ska man då få köpa marsvin? Jag tycker inte man ska göra skillnad på olika djurarter, fast jag tycker egentligen inte att man ska få köpa något djur i djuraffär. Jag tycker istället att man ska köpa djuren direkt från uppfödaren, för då ger dem ju rätt information om hur djuret ska skötas. Som ett exempel har kaniner inte så mycket plats i en djuraffär och har det för varmt och inte tillgång till att kunna gräva som de så gärna vill. Marsvin tycker jag också har för lite plats i djuraffärer plus att dom kan sitta i en djuraffär väldigt länge. Chinchilla tycker jag har för lite plats dem med och fåglar lika så. Jag tycker detta är fel för de är inga leksaker som ska lekas lite med och sedan ställas på en hylla när man har tröttnat på dem. De är livs levande varelser som har känslor och behov precis som vi människor.

 

/Agnes Ekholm