Fågelungar

6 oktober 2018

Ystad Djurpark

Föreningen och dess medlemmar har varit på utflykt till Ystad Djurpark.

Ibland när man går på gator och torg lite varstans här i Malmö kan man se några olika sorters fåglar som flyger omkring i luften eller går omkring på marken och letar efter mat.

De som är lite gråa i fjäderdräkten och spatserar omkring lite här och var på gator och torg och pickar kallas stadsduvor. Deras förfäder var en gång tama duvor som blivit förvildade med tiden. De bygger ofta sina bon i eller på olika byggnader, kanske på en balkong runtom i staden. De kan ha ungar under årets alla månader och är ständigt på jakt efter mat åt sina små. De klarar sig oftast alldeles utmärkt själva och är sällan i behov av hjälp.

Uppe i luften flyger ibland ganska stora, vita fåglar med gråa vingar med lite svart längst ut. Det är måsfåglar, oftast fiskmåsar, och de skränar ganska högt när de flockas tillsammans för att leta mat. Trots namnet är det vanligt att de föder upp sina ungar här i staden. Ungarna är ganska stora och är gråfläckiga i fjäderdräkten. Man kan hitta ungarna lite varstans på marken i staden om våren och sommaren. Ofta när man ser dem så kan ungen se nästan övergiven ut och föräldrafåglarna kanske inte alltid syns i närheten. Det är för att föräldrarna är iväg och letar mat men de kommer i de allra flesta fall att återvända rätt snart, så ungen klarar sig allra oftast utan någon som helst hjälp. Kidnappa inte ungen i onödan!

I snår och buskar i parkerna kan man också hitta olika små fåglar såsom finkar eller trastar. De är oftast ganska skygga och flyger snabbt iväg igen. Deras ungar är små och mycket duniga i fjäderdräkten. De kan ibland hittas på farliga och mycket utsatta ställen och då är det förstås bra om de kan hjälpas till en säkrare plats i närheten. Var försiktig för de är ömtåliga och överlåt all skötsel och matande åt fågelföräldrarna. De små behöver nämligen mat och passning flera gånger varje dag och det är det nästan bara föräldrarna som har tid och möjlighet att ge dem det, även om du inte kan se dem där just då. De kommer tillbaka.

Här i staden finns också olika kråkfåglar, som råkor, kråkor och skator. Deras ungar är också mycket krävande att föda upp, så det är allra bäst att låta föräldrarna sköta det. Är det så att du hittar en liten unge på marken, så är det oftast så att den kanske råkat trilla ur boet eller precis håller på att lämna boet. Låt den vara, det sköter föräldrarna om.

I parken kan du möta en andmamma som är ute och går med sina små. Hon klarar oftast utmärkt att alldeles själv guida de små rätt. Om mamman blivit påkörd eller så kan det vara läge att ringa efter experthjälp. Hur ungarna bäst kan hjälpas beror på vilken art det rör sig om och det kan vara svårt att kunna se det själv.

Ute på stränder kan det finnas helt andra sorters fåglar som också får ungar. Dessa ungar rymmer nästan alltid från boet det första de gör efter att de kläckts, det är helt naturligt och alldeles i sin ordning. Redan då får de börja lära sig av sina föräldrar, som kommer att dyka upp ibland för att hjälpa och stödja och visa hur man klarar sig. Det fungerar så för dessa arterna och deras ungar är sällan övergivna och behöver ingen hjälp. Det är ofta så också att just dessa fåglar är mycket krävande när de är små och att lyckas med uppfödningen är mycket svårt tyvärr. Låt med fördel föräldrarna styra om det!

I skogen och ute på fälten kan det finnas rovfåglar och ugglor och även där kan man få se de små alldeles för sig själva. Uggleungarna klarar sig fint där de är och kan verka ensamma och övergivna, men det stämmer nästan aldrig. Återigen så återkommer föräldrarna då och då med mat och tittar till. Rovfågelungarna kan behöva hjälp med att hitta tillbaks till boet om de är riktigt små, annars får du lov att ringa en viltrehabiliterare som kan sådana saker. Det är viktigt att ha rätt kunskap och veta hur man ska gå till väga för att lyckas med uppfödningen. Det är faktiskt inte tillåtet att själv föda upp vilda fågelungar, utan är det så att du hittar en nödställd unge har du 48 timmar på dig att skaffa professionell hjälp.

Om du hittar en fågelunge i Malmöområdet, rör den inte utan ring Fågelskydd Spillepeng på telefonnummer 0702-661466!

Fågelungar