Fågelungar

Malmö Djurskyddsförening

(före detta Djurskyddet Malmö)

 

Aktuellt

Uppdaterad

24 november 2018

 

 

Ystad Djurpark

 

Föreningen och dess medlemmar har varit på utflykt till Ystad Djurpark.

 

 

 

 

GDPR

 

Den 25 maj 2018 träder ny personuppgiftslagstiftning i kraft. Läs om hur vår förening hanterar person-uppgifter genom att klicka på knappen nedan.

 

 

 

 

 

Uppdatering

 

Vår sida för barn och ungdomar har uppdaterats med ett nytt reportage av Helene Okhagen.

 

 

 

Med stöd av:

För mer information om våra sponsorer och medarbetare, klicka här.

Arkiv

 

Här hittar du lite äldre material som vi har sparat från vår förra hemsida:

 

Text och foto: Helene Okhagen

 

Ibland när man går på gator och torg lite varstans här i Malmö kan man se några olika sorters fåglar som flyger omkring i luften eller går omkring på marken och letar efter mat.

 

De som är lite gråa i fjäderdräkten och spatserar omkring lite här och var på gator och torg och pickar kallas stadsduvor. Deras förfäder var en gång tama duvor som blivit förvildade med tiden. De bygger ofta sina bon i eller på olika byggnader, kanske på en balkong runtom i staden. De kan ha ungar under årets alla månader och är ständigt på jakt efter mat åt sina små. De klarar sig oftast alldeles utmärkt själva och är sällan i behov av hjälp.

 

Uppe i luften flyger ibland ganska stora, vita fåglar med gråa vingar med lite svart längst ut. Det är måsfåglar, oftast fiskmåsar, och de skränar ganska högt när de flockas tillsammans för att leta mat. Trots namnet är det vanligt att de föder upp sina ungar här i staden. Ungarna är ganska stora och är gråfläckiga i fjäderdräkten. Man kan hitta ungarna lite varstans på marken i staden om våren och sommaren. Ofta när man ser dem så kan ungen se nästan övergiven ut och föräldrafåglarna kanske inte alltid syns i närheten. Det är för att föräldrarna är iväg och letar mat men de kommer i de allra flesta fall att återvända rätt snart, så ungen klarar sig allra oftast utan någon som helst hjälp. Kidnappa inte ungen i onödan!

 

I snår och buskar i parkerna kan man också hitta olika små fåglar såsom finkar eller trastar. De är oftast ganska skygga och flyger snabbt iväg igen. Deras ungar är små och mycket duniga i fjäderdräkten. De kan ibland hittas på farliga och mycket utsatta ställen och då är det förstås bra om de kan hjälpas till en säkrare plats i närheten. Var försiktig för de är ömtåliga och överlåt all skötsel och matande åt fågelföräldrarna. De små behöver nämligen mat och passning flera gånger varje dag och det är det nästan bara föräldrarna som har tid och möjlighet att ge dem det, även om du inte kan se dem där just då. De kommer tillbaka.

 

 

Del 2

Text och foto: Helene Okhagen

 

Här i staden finns också olika kråkfåglar, som råkor, kråkor och skator. Deras ungar är också mycket krävande att föda upp, så det är allra bäst att låta föräldrarna sköta det. Är det så att du hittar en liten unge på marken, så är det oftast så att den kanske råkat trilla ur boet eller precis håller på att lämna boet. Låt den vara, det sköter föräldrarna om.

 

I parken kan du möta en andmamma som är ute och går med sina små. Hon klarar oftast utmärkt att alldeles själv guida de små rätt. Om mamman blivit påkörd eller så kan det vara läge att ringa efter experthjälp. Hur ungarna bäst kan hjälpas beror på vilken art det rör sig om och det kan vara svårt att kunna se det själv.

 

Ute på stränder kan det finnas helt andra sorters fåglar som också får ungar. Dessa ungar rymmer nästan alltid från boet det första de gör efter att de kläckts, det är helt naturligt och alldeles i sin ordning. Redan då får de börja lära sig av sina föräldrar, som kommer att dyka upp ibland för att hjälpa och stödja och visa hur man klarar sig. Det fungerar så för dessa arterna och deras ungar är sällan övergivna och behöver ingen hjälp. Det är ofta så också att just dessa fåglar är mycket krävande när de är små och att lyckas med uppfödningen är mycket svårt tyvärr. Låt med fördel föräldrarna styra om det!

 

I skogen och ute på fälten kan det finnas rovfåglar och ugglor och även där kan man få se de små alldeles för sig själva. Uggleungarna klarar sig fint där de är och kan verka ensamma och övergivna, men det stämmer nästan aldrig. Återigen så återkommer föräldrarna då och då med mat och tittar till. Rovfågelungarna kan behöva hjälp med att hitta tillbaks till boet om de är riktigt små, annars får du lov att ringa en viltrehabiliterare som kan sådana saker. Det är viktigt att ha rätt kunskap och veta hur man ska gå till väga för att lyckas med uppfödningen. Det är faktiskt inte tillåtet att själv föda upp vilda fågelungar, utan är det så att du hittar en nödställd unge har du 48 timmar på dig att skaffa professionell hjälp.

 

Om du hittar en fågelunge i Malmöområdet, rör den inte utan ring Fågelskydd Spillepeng på telefonnummer 0702-661466!

 

 

 

Fågelungar del 3

Text och foto: Helene Okhagen

 

Nu på hösten är det dags för många olika fåglar att flytta söderut till varmare trakter.Det är nämligen så att det oftast är på hösten som det finns extra mycket fåglar i rörelse därute. Det är för att då har alla under årets kläckta ungar nu blivit stora nog att klara sig själva när det blivit dags att flytta söderut. Då är det ju så att de är uppvuxna ungar från årets kull som ska till att flytta söderut för första gången och då är lite oerfarna, just för att de är nybörjare helt enkelt! Inte så lätt kanske för den mest beresta flyttfågel att navigera på alla okända och av oss ofta konstlade miljöer och ställen som finns på vägen.

 

Det fungerar så också att när det är dags att flytta så flyger de långa sträckor på nätterna, vilar sig och äter på dagarna. De som flyttar på dagarna vilar sig då förstås om nätterna. Då kan det hända att de flyger på lite andra tider än de är vana vid och då kan det vara så att ljuset och skuggorna är lite annorlunda för dem.

 

Rådande väderförhållanden kan ju också vara en faktor! Om det till exempel kommer in ett regnväder med moln och dålig sikt tidigt en morgon kan många flyttfåglar välja att flyga lägre och råkar de då befinna sig mitt i bebyggelse så kan bli risk för väldigt många fönsterkrockar på ett ganska begränsat område. Då brukar man tala om att det blivit ett stort nedfall. Det kan också hända att en hemmahörande fågel med god lokalkännedom som plötsligt blivit skrämd av någonting och inte hinner se sig för i flykten.

 

Fönsterrutor kan i vissa vinklar en viss tid på dygnet verka nästan osynliga för en flyttfågel som är på genomresa i obekanta trakter. Vid somliga tider och under speciella förhållanden så kan fönsterrutor illusoriskt spegla av sin utemiljö och kan då bli mycket förvillande! Det händer då och då att man hittar fåglar som ligger på marken utanför och verkar helt borta. Då kan de ovetandes om faran råkat flyga rätt in i en fönsterruta och har åkt på en ordentlig knock-out.

 

Det du kan göra då för att i förväg försöka förhindra detta är att sätta upp en gardin, dra för ett draperi eller dra ner en persienn för att på så sätt minska genomsikten i rummet så mycket som möjligt. Det finns också särskilda klistermärken att köpa och som med fördel kan sättas upp på rutorna för att göra dem mer synliga för fåglarna. Det finns en bild att skriva ut på föreningens hemsida som är speciellt framtagen för att hjälpa fåglar att upptäcka faran i tid:

 

http://skof.se/fsk/spillepeng/uggleface.pdf

 

Det händer tyvärr att fågeln dör i kollisionen, men om du skulle märka att den faktiskt lever så kan du ge den första hjälpen genom att enkelt lägga fågeln i en låda att vila ifred en stund. Då får fågeln en chans att återhämta sig. Efter ett par timmar kan du sedan bära ut lådan och försiktigt lätta på locket för att se om den är redo. Som sagt, tänk på att vara utomhus innan du tittar efter. En liten fågel som blivit piggare kan vara väldigt kvick i sitt försök att återta sin frihet!

 

Ofta räcker en stunds vila i lugn och ro för fågeln att återhämta sig och om den känner sig redo så kommer den att flyga iväg. Ibland räcker ett par timmar, ibland behövs det mer tid än så. Skulle det vara så att fågeln fortfarande inte är flygfärdig efter ett tag så kan det vara läge att ringa en rehabiliterare och fråga om ytterligare insats skulle vara nödvändig:

 

http://skof.se/fsk/spillepeng/index.php

 

Det kan också vara så att fågeln dött i lådan och i så fall beror det säkerligen på att den skadat sig så illa i krocken att den var bortom all hjälp. Då har du iallafall försökt och det är det enda man kan begära!

 

Det är ju så att fåglar i regel lär sig efter ett tag att sådana uppsatta dekaler och andra attrapper som sätts upp faktiskt inte är farliga. Men det kan i alla fall vara effektivt mot fåglar som just vuxit upp och är oerfarna, eller de som håller på att flytta och inte alls känner till omgivningarna.

 

Hur som helst gör det ingen skada att sätta upp den i alla fall.

Fågelungar

 

 

Skicka gärna era hälsningar till följande e-postadress:

 

admin@malmodjurskyddsforening.nu

 

Hälsningar