Fågelskydd Spillepeng

25 maj 2018

Fågelskydd Spillepeng

Här berättar vår reporter Helene Okhagen om Fågelskydd Spillepengen. Denna text är avsedd för äldre barn.

För en mer lättläst version om Fågelskydd Spillepengen, klicka här.

Här i Malmö finns det en förening som heter Fågelskyddet Spillepeng. Det är några aktiva och mycket kunniga människor som ägnar mycket av sin lediga tid åt att åka ut och hjälpa och ta hand om fåglar som råkat illa ut. Inte sällan på grund av något vi människor ställt till med.

Allt arbete som läggs ner på detta är helt ideellt. Det betyder att den som åker ut inte får något betalt för sin insats, utan det är alldeles gratis. Hittar du en fågel som verkar ha problem eller kanske har skadat sig, kan du ringa till föreningen och få råd om vad du kan göra för att hjälpa.

De aktiva ställer gärna upp med sin kunskap och erfarenhet, bara de har en möjlighet! Här till exempel har en aktiv medlem i föreningen ryckt ut för att ta hand om ett par duvor som krockat med fönster-rutor och blivit alldeles vimmelkantiga.

I föreningens stora burar finns allt de behöver för att piggna till och kunna släppas ut i det fria igen. Medlemmarna ser också till att mat och vatten alltid finns under tiden fåglarna bor där.

Här har vi en glada som föddes väldigt sent under sommaren och inte hunnit äta upp sig ordentligt för att klara sig ensam sen. Här får den massor av vila och god mat, tills den verkar vara stark nog att släppas ut igen.

På bilden ser rovfågeln nästan livlös ut, men det är för att den tycker det var läskigt att bli fotograferad och spelar död för säkerhets skull. Då känner gladan sig tryggare och mer säker på att få bli lämnad ifred.