Besökshunden Nemi

19 oktober 2017

Besökshunden Nemi

Här berättar vår reporter Helene Okhagen om besökshunden Nemi. Denna text är avsedd för äldre barn.

För en mer lättläst version, klicka här.

Det här är Nemi. Hon är av rasen Cavalier King Charles spaniel och hon är 3 och ett halvt år gammal. Hon jobbar som besökshund på ett äldreboende här i Malmö tillsammans med sin matte Elisabet. Nemi är mycket lekfull och alltid sugen på att ställa upp och hjälpa till med lite olika aktiviteter! Då blir det genast mycket roligare för äldre personer att själv vara med och delta. Det kan vara att till exempel att kasta boll, leka kurragömma, hoppa rockring eller kanske hämta vatten åt Nemi. Detta är Nemis största och viktigaste arbetsuppgift!

Sedan kan Nemis insats också locka till att få vårdtagaren att öva sig att tala mer, som att till exempel ropa in henne eller ge andra kommandon. Nemis arbete kan faktiskt också hjälpa till med minnesträning! Man får öva på att komma ihåg vad hon heter, vad hennes leksaker kallas och öva sig i att läsa vad det står på Nemis arbetsväst.

En besökshund kan också hjälpa till med att lugna och trösta en vårdtagare när det blir ledsna och upprörda. Då ligger eller sitter den arbetande besökshunden alldeles stilla bredvid utan att bli rastlös eller orolig, även om arbetet tar en lång stund! Detta är Nemi inte så bra på, utan då brukar Elisabet jobba med en annan av sina hundar som är lite stillsammare.

Nemis matte har jobbat som undersköterska på äldreboendet jättelänge och det hände den första tiden att någon av hennes hundar fick följa med. I början var hundarna bara med som sällskap, men sedan fick Elisabet även lust att kunna aktivt arbeta med hunden som en riktig hjälpreda i de dagliga aktiviteterna tillsammans med de boende på hemmet. Nemi har jobbat på äldreboendet sedan hon var 1 år och nu har hon arbetat där i nästan 2 år. Hennes arbetsinsats är mycket uppskattad, både av de som jobbar där och de som bor där.

När Nemi allra först började jobba fick hon och hennes matte mycket stöd och hjälp av Hundhuset i Malmö. Då var en handledare därifrån med dem på äldreboendet och hjälpte till med att utforma olika saker som Nemi bäst kunde hjälpa till med. Elisabet har dessutom genomgått förberedande tester på Vårdhundsskolan.

Nemi har också fått lära sig att vänta och ta det mycket lugnt och försiktigt och att akta sig när det kommer en rullstol, rollator eller käpp. Det var lite svårt för Nemi att lära sig sluta att skynda på i leken och att inte skälla mycket, men till slut med en del träning så lärde sig Nemi att hon att hon inte behövde skälla för att få godis. Hon har också fått lära sig vara beredd på att äldre människor kan vara lite ombytliga i humöret beroende på hur de mår och det kommer kanske att finnas tillfällen där hon helt enkelt inte kan vara med. Elisabets erfarenhet hjälper till att i förväg avgöra om Nemi kan bidra till något vid ett visst tillfälle.

Nemi jobbar på äldreboendet en heldag i veckan och under sin arbetsdag får hon då och då ta paus för att få vara ifred och vila sig. Varje aktivitet som Nemi deltar i brukar vara i ungefär 40 minuter lång. Efter det blir Nemi ganska trött och får svårt att koncentrera sig på arbetet. Nemi vet när det är dags för paus att att hon måste ligga stilla och tyst i sin vilohörna i soffan ända tills matte börjar plocka fram jobbgrejerna igen.

En paus brukar vara ungefär 15 minuter och sedan är Nemi klar för nästa uppdrag! Då får det gärna vara något lite annorlunda än det hon gjorde tidigare. Om föregående pass var mycket spring och lek så blir kanske nästa pass en trevlig promenad istället.

Om det är ett pass med några kommandon som den äldre som deltar ska vara med och ge kan Elisabet gå in och hjälpa till med både röst och handsignaler, så att Nemi säkert förstår vad som önskas. Det finns äldre som kanske inte alls kan eller har svårt att tala. Det finns också de som har ont i lederna och har svårt att röra sig.

Före och efter det att en vårdtagare ska jobba tillsammans med Nemi måste han eller hon tvätta händerna. Många av de äldre är kanske sjuka och det är därför noga med renligheten. Även Nemi får en rengörande behandling efter en arbetsdag, för det kan ha varit mycket hon varit med om! Nemi kollas också av veterinär regelbundet, så att hon är frisk och fin och klarar sitt uppdrag.

Nemi tycker att det är roligt att arbeta på äldreboendet och hon ser mycket fram emot sin arbetsdag. Det innebär ju många spännande lekar och det vankas extra mycket godbitar i belöning! I sin tjänst har hon också fått en fin väst som visar att hon är en arbetande hund och kanhända får hon flera fyrbenta arbetskamrater framöver!