26 oktober 2018

Ystad Djurpark

Föreningen och dess medlemmar har varit på utflykt till Ystad Djurpark.

Fågelungar

Det är vanligt att man på vår och tidig sommar hittar fågelungar lite här och var, både på gator och torg men även direkt på marken i skogen eller hoppandes på strandkanten. Då är det lätt att man tycker synd om dem och i tron att de är övergivna, vill man då kanske försöka att ta om hand om dem i all välmening.

Oftast är det så att föräldrafåglarna har full koll på den lilla, även fast den inte är i boet längre. Ungen får mat och passning då och då när föräldrarna dyker in för att kolla läget.

Är det så att ungen är så pass liten att den ännu inte öppnat ögonen eller fått fjädrar, då kan det mycket väl vara så att ungen trillat ur boet och behöver snabbt få hjälp av någon som är utbildad och vet hur man ska göra.

För tyvärr är det så att själv lyckas föda upp en fågelunge kan ofta vara mycket svårt om man inte har rätta kunskapen. Det är lätt hänt att fågelungen dör till följd av fel sorts mat eller fel skötsel. Det är faktiskt också förbjudet att själv föda upp vilda fågelungar.

Ungen på bilden är av arten strandskata och deras ungar lämnar sitt bo nästan genast efter att de kläckts. Det är helt i sin ordning och ungen är inte i behov av omhändertagande.

Om du har hittat en skadad vildfågel, kontakta Fågelskydd Spillepeng på telefonnummer 0702-661466 eller KFV Skåne Sydväst på telefonnummer 0705-47 17 00!

Läs också:

"Viltrehabilitering", en reportageserie för våra junior-medlemmar av Helene Okhagen

"Fågelskydd Spillepeng", en reportageserie för våra junior-medlemmar av Helene Okhagen

"Fyra råd om du finner en fågelunge" i Tidningen Djurskyddet

Fågelmatning

På vintern kan det vara ont om mat för många fåglar. Du kan hjälpa dem genom att hänga ut talgbollar som du köpt eller fröblandningar i automater.

Om du vill göra egna talgbollar så kan ett receptexempel se ut såhär:

Smält kokosfett på svag värme och blanda i lätt hackade jordnötter, vetekross och/eller vetekli, linfrön, hasselnötter och fiber-havregryn och dessa kan läggas i som de är. Låt stelna lite och rör i lite rumsvarmt margarin för att göra blandningen lite lättare att hantera. Blandningen kan sedan med fördel serveras i till exempel delade kokosnötter eller kanske en liten plastkruka att hänga ut.

Fröblandningar att ges i automater kan med fördel bestå av solrosfrön, hampafrö och jordnötter. Det blir mest näringsrikt då. En foderautomat kan du göra hemma själv genom att till exempel hänga ut frön i en kopp med träpinne att sitta på, eller fixa till en liten petflaska eller mjölkkartong med välplacerade hål i, eller kanske bygga en i lego?

Tänk på att fåglarna helst inte ska sitta direkt i maten, utan lite bredvid. Det är för renhållningens skull.

Ett annat enkelt tips är när osten nästan är uppäten så att bara en liten skalkbit återstår, så kan du med fördel ta den och hänga ut i ett träd.

För trygga hundar i nyårsnatten

Nyårsafton nalkas. Det som borde vara ett festligt tillfälle blir tyvärr för många djur och djurägare till en veritabel mardröm när avfyrandet av fyrverkerier drar igång kring tolvslaget (och inte sällan långt innan dess).

Tänk på att om din hund visar tecken på oro bör du inte uttrycka medömkan eller skälla på den. Sådana reaktioner gör bara saken värre för hunden och förstärker dess uppfattning om att den är utsatt för fara. Försök istället distrahera hunden med godbitar eller lekar. Hjälp hunden att förstå att allting är som vanligt, om än mer högljutt.

Ytterligare sätt att distrahera hunden är att spela musik och dra för gardinerna.

Notera att om hunden drar sig undan och gömmer sig behöver den lämnas ifred.

Använd sunt förnuft och ta inte med hunden till platser där fyrverkerier avfyras. Rasta hunden i god tid innan smällandet börjar. Om du har möjlighet kan det vara en god idé att ta med sig hunden på en biltur eller rent av fira nyår i glesbygden där smällandet brukar vara mer begränsat.

Hundar bör aldrig lämnas ensamma under nyårsafton och de bör inte heller vistas utomhus okopplade under tiden för fyrverkerier - då kan de nämligen gripas av panik av oväsendet och fly sin kos.

Om inget av ovanstående räcker finns det även medicinsk hjälp att få. i form av lugnande tabletter, till exempel Valeriana.

Var rädda om varandra och gott nytt år önskar Malmö Djurskyddsförening!